Focul care nu se stinge niciodată. Nici vântul, nici ploile nu reușesc să stăvilească flăcările de până la trei metri. Exploratorii – și nu numai – au scris, de-a lungul timpului, despre fenomenul inedit la care au fost martori în timpul călătoriilor lor prin lume. Ce secret ascund scânteiele de foc.
„Muntele care arde” – așa este denumit un versant din Peninsula Absheron, de pe malul Mării Caspice, care arde neîncetat. Este situat în capitala Azerbaidjanului, stat care, la rândul lui, a fost supranumit „Țara Focului”. În regiunea de aici, au fost raportate multe focuri care ardeau puternic, însă, în timp, toate s-au stins.
Nu la fel s-a întâmplat în cazul dealului din Absheron. Aici, flăcările ard de mii de ani. De-a lungul mileniilor, oamenii au fost înspăimântați să asiste la un astfel de fenomen. Pe exploratori, i-a fascinat, aceștia lăsând totul scris în diverse lucrări despre călătoriile lor prin lume. Așa a procedat și elvețianul Marco Polo, care a văzut flăcările prima dată în secolul al XIII-lea.
„Acest foc arde de 4.000 de ani și nu s-a stins niciodată. Nici chiar ploaia, vântul nu îl sting”, a explicat ghidul turistic Alieva Rahila, la versantul Yanar Dag.
Flăcările de pe Yanar Dag ard continuu, atingând o înălțime de trei metri. Demult, în primul mileniu î.Hr., au jucat un rol semnificativ în religia zoroastriană. Practicanții acesteia asociau focul cu un element de conexiune între om și supranatural.
Acest foc misterios din Azerbaidjan arde de mii de ani. Care este explicația? Fenomenul inedit de pe versantul Yanar Dag a fost studiat îndeaproape de către cercetători și oameni de știință.
Flăcările iau naștere în urma gazelor naturale care ard în subteran. Uneori, acestea ies la suprafață. Astfel, se întâmplă ca focul să nu fie stins niciodată, alimentat fiind de rezervele abundente de gaze naturale ale regiunii.
Așa cum am precizat, în Azerbaidjan au fost raportate numeroase astfel de evenimente. Majoritatea s-au stins, după ce presiunea gazului natural din subteran a fost redusă. S-a întâmplat pe fondul extracției comerciale a resurselor.
În jurul focului de pe Yanar Dag, miroase a gaz. Unele lucrări arată că flăcările pot să atingă și zece metri înălțime, deși majoritatea surselor menționează că acestea ajung la trei metri, de regulă. Fenomenul poate fi remarcat, uneori, pe o suprafață de până la 15 metri.
Citește și: Unde este „Poarta iadului” pe Pământ. Focul arde de 50 de ani fără oprire și acum s-a redeschis
Nu se știe cine a descoperit întâia oară flăcările de la Yanar Dag. Se spune, însă, că focul a fost stârnit după ce ar fi fost aprins, în mod accidental, de un cioban.