03 dec. 2022 | 17:56

Focul care nu se stinge niciodată, nici măcar când plouă sau e vânt puternic. Arde de mii de ani, unde se află

Știri generale
Focul care nu se stinge niciodată, nici măcar când plouă sau e vânt puternic. Arde de mii de ani, unde se află
Focul care nu se stinge niciodată. Arde de mii de ani. Nici vântul, nici ploaia nu îl poate stăvili. Unde se află.

Focul care nu se stinge niciodată. Nici vântul, nici ploile nu reușesc să stăvilească flăcările de până la trei metri. Exploratorii – și nu numai – au scris, de-a lungul timpului, despre fenomenul inedit la care au fost martori în timpul călătoriilor lor prin lume. Ce secret ascund scânteiele de foc.

Focul care nu se stinge niciodată

„Muntele care arde” – așa este denumit un versant din Peninsula Absheron, de pe malul Mării Caspice, care arde neîncetat. Este situat în capitala Azerbaidjanului, stat care, la rândul lui, a fost supranumit „Țara Focului”. În regiunea de aici, au fost raportate multe focuri care ardeau puternic, însă, în timp, toate s-au stins.

Nu la fel s-a întâmplat în cazul dealului din Absheron. Aici, flăcările ard de mii de ani. De-a lungul mileniilor, oamenii au fost înspăimântați să asiste la un astfel de fenomen. Pe exploratori, i-a fascinat, aceștia lăsând totul scris în diverse lucrări despre călătoriile lor prin lume. Așa a procedat și elvețianul Marco Polo, care a văzut flăcările prima dată în secolul al XIII-lea.

„Acest foc arde de 4.000 de ani și nu s-a stins niciodată. Nici chiar ploaia, vântul nu îl sting”, a explicat ghidul turistic Alieva Rahila, la versantul Yanar Dag.

Flăcările de pe Yanar Dag ard continuu, atingând o înălțime de trei metri. Demult, în primul mileniu î.Hr., au jucat un rol semnificativ în religia zoroastriană. Practicanții acesteia asociau focul cu un element de conexiune între om și supranatural.

Ce se ascunde în spatele fenomenului

Acest foc misterios din Azerbaidjan arde de mii de ani. Care este explicația? Fenomenul inedit de pe versantul Yanar Dag a fost studiat îndeaproape de către cercetători și oameni de știință.

Flăcările iau naștere în urma gazelor naturale care ard în subteran. Uneori, acestea ies la suprafață. Astfel, se întâmplă ca focul să nu fie stins niciodată, alimentat fiind de rezervele abundente de gaze naturale ale regiunii.

Așa cum am precizat, în Azerbaidjan au fost raportate numeroase astfel de evenimente. Majoritatea s-au stins, după ce presiunea gazului natural din subteran a fost redusă. S-a întâmplat pe fondul extracției comerciale a resurselor.

În jurul focului de pe Yanar Dag, miroase a gaz. Unele lucrări arată că flăcările pot să atingă și zece metri înălțime, deși majoritatea surselor menționează că acestea ajung la trei metri, de regulă. Fenomenul poate fi remarcat, uneori, pe o suprafață de până la 15 metri.

Citește și: Unde este „Poarta iadului” pe Pământ. Focul arde de 50 de ani fără oprire și acum s-a redeschis

Nu se știe cine a descoperit întâia oară flăcările de la Yanar Dag. Se spune, însă, că focul a fost stârnit după ce ar fi fost aprins, în mod accidental, de un cioban.

Parteneri
Ce s-a descoperit la autopsia lui Silviu Prigoană. Cauza reală a morții milionarului
Redactia.ro
Unde va fi înmormântat Silviu Prigoană? „La etajul doi mă duc, sub tata! Sunt pregătit să mor.” Declarații halucinante ale omului de afaceri în podcastul lui Bursucu cu câteva zile înainte să moară!
Click.ro
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris'. Ce răspuns a primit impresara de la fostul soț
Unica.ro
Vremea marilor schimbări pentru aceste zodii. Se mută în casă nouă
EVZ.ro
Ce a comandat Silviu Prigoană de la restaurantul din Bran, cu câteva minute înainte să moară. Afaceristul nu a mai apucat să mănânce
Spynews
Regula pentru chiriașii și proprietarii de la bloc. Ce ești obligat să faci iarna când nu ești în apartament
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
DEZVĂLUIRI din VILA lui Silviu Prigoană. Copiii, PRINȘI în CONFLICT
Mediaflux
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul om de afaceri
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro