02 dec. 2020 | 11:42

Unde este ‘Poarta iadului’ pe Pământ. Focul arde de 50 de ani fără oprire și acum s-a redeschis

Diverse
Unde este 'Poarta iadului' pe Pământ. Focul arde de 50 de ani fără oprire și acum s-a redeschis
Poarta Iadului, un loc unic pe pământ. Imagini înfiorătoare

Locul care îţi dă fiori. Iată unde este “Poarta iadului” pe Pământ. Focul acesta arde de 50 de ani fără oprire, spun specialiştii. Imagini incredibile.

Poarta iadului, locul înfiorător de pe Pământ

“Poarta iadului”, aşa cum a fost numit craterul uriaş care arde fără oprire de 50 de ani, este un loc incredibil. Cu un diametru de 70 de metri, acesta este în flăcări din 1971. Se află în Turkmenistan, una dintre cele mai importante reserve de gaze naturale din lume, în apropierea satului Derweze, şi a fost “descoperit în urma forărilor şi exploatărilor făcute de inginerii sovietici.

Pământul, însă, s-a surpat, motiv pentru care au decis să dea foc gazului pentru a diminua pericolul unei explozii puternice, iar din estimările cercetătorilor gazul trebuia să ardă complet în câteva zile. Cu o adâncime de peste 20 de metri, acesta arde şi acum.

Chiar dacă autorităţile încearcă de ani de zile să acopere craterul pentru a nu irosi rezervele, se pare că acest lucu nu a fost posibil. Cei peste 350 de locuitori din Derweze spun că este un adevărat blestem.

„Istoria craterului este fascinantă. Se spune că ruşii au forat deşertul în căutarea gazelor naturale în cea de-a patra ţară cea mai bogată din lume. Cu toate acestea, unele erori în calcule au făcut că maşinăria să explodeze”, a relatat Alessandro Belgiojoso, operator şi fotograf cu drone, pentru Daily Mail.

Zeci de mii de turişti vin anual aici pentru a vedea “Poarta către Iad”

Oamenii de ştiinţă, însă, sunt fascinaţi de aceasta groapă. Turiştii au numit-o “Poarta iadului”, locul dând fiori reci şi celor mai puternici oameni. Craterul cu foc se poate vedea de la kilometri întregi iar imaginile surprinse de drone sau avioane sunt de-a dreptul înfricoşătoare.

În ciuda aspectului său, locul atrage, în fiecare an, zeci de mii de turişti, exploratori, fotografi şi aventurieri de senzaţii tari. Pentru a nu avea loc tragedii, autorităţile au decis montarea unui gard de protecţie pe tot diametrul. În urmă cu 6 ani, exploratorul George Kourounis îşi risca viaţa pentru a deveni prima persoană care coboară în celebrul crater.

“Pregătirile pentru expediție au durat un an și jumătate. Am făcut numeroase antrenamente în defileul unui râu, multe dintre ele purtând echipamentul complet, realizat la comandă, din Kevlar, singurul material care nu s-ar fi topit din cauza temperaturilor extrem de mari din crater.

Când ajungi acolo pentru prima dată, parcă ai vedea o scenă SF. Deșertul vast ți se întinde la picioare și, undeva, vezi gaura asta arzând… Căldura pe care o emană e înfiorătoare.

Aerul de deasupra tremură, iar când bate vântul dinspre crater, simți cum te lovește căldura în față. Nici nu-ți poți ține ochii deschiși. Când ajungi pe margine, îți vine să-ți protejezi fața cu mâinile și te întrebi dacă nu cumva te-ai băgat în ceva mult prea periculos”, a povestit Kourounis.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Statul plătește 138.000.000 $ din cauza ”celui mai înfricoșător monstru”, condamnat la 360 de ani de închisoare
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Băncile din România sunt obligate. Anunț pentru toți românii care au credite la bancă
Capital.ro
Veste bună pentru turismul românesc: Noua autostradă pe care se va putea ajunge mai ușor pe litoral
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Servicii medicale fără card de sănătate! Decizia CNAS luată la nivel național
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro