Un foc sfânt, parfumat, arde de mai bine de 1.500 de ani într-un vas mare de bronz. Turiștii care vizitează templul de aici pot fi martori ai fenomenului inexplicabil din provincia centrală a Iranului, Yazd. Ce secret ascunde religia de aici. Nu te poți converti la ea.
Zoroastrismul datează de aproximativ 3.500 de ani. Secolele de persecuții au avut o influență importantă asupra numărului membrilor acestei religii, iar lumea modernă aflată într-o schimbare extrem de rapidă i-a permis cu greu să se adapteze la noile condiții.
Fondată de profetul Zarathustra, zoroastrismul fost religia predominantă a vechiului imperiu persan, până la ascensiunea islamului odată cu cuceririle arabe din secolul al VII-lea. Astăzi, comunitatea zoroastriană este estimată la aproximativ 200.000 de oameni care trăiesc în Iran și India.
Citește și: Locuri din lume interzise turiştilor. De ce nu au voie să meargă aici, secretele meleagurilor misterioase
Adepții religiei fondată de Zarathustra venerează, ca formă supremă de puritate, focul. Alături de apă, aer și pământ, acest element nu trebuie să fie contaminat într-un mod sau altul de activitatea umană – este unul dintre crezurile cruciale ale comunității religioase.
În provincia centrală a Iranului, în Yazd, se află templul focului zoroastrian. Doar preoții au voie să intre aici, acoperindu-și fețele în încercarea de a preveni ca vaporii și respirația să contamineze focul sacru, aflat într-un vas mare de bronz, ce își menține flacăra aprinsă de 1.500 de ani.
Flăcările stau aprinse în toate zilele și nu se sting niciodată. Turiștii nu pot să se apropie de focul sfânt, despre care se spune că este parfumat. În schimb, pot să observe ritualurile liderilor religioși din spatele unei sticle colorate. Adepții religiei în cauză sunt foarte atenți la străini.
De-a lungul secolelor, practicanții religiei fondate de Zarathustra au suferit convertiri forțate, multe dintre templele lor fiind distruse, bibliotecile incendiate și o mare parte din moștenirea culturală pierdută pentru totdeauna, fără cale de recuperare.
Totuși, religia lui Zarathustra va continua să existe, sunt de părere credincioșii din provincia centrală indiană Yazd. Esența zoroastrismului se bazează pe monoteism, profeție, credință în viața de apoi și bunăvoință, potrivit AFP. Bucuria este un detaliu cheie pentru adepții religiei în cauză.
Zoroastrienii sunt de părere că gândurile, cuvintele și faptele bune reprezintă cheia fericirii și a spiritualității. Totuși, un detaliu important nu poate fi trecut cu vederea. Deși există excepții, regula generală în această religie este că nu se pot primi convertiți. Doar oamenii care se nasc având această religie pot beneficia, în general, de dreptul de a o practica.