02 nov. 2023 | 14:46

Biserica din România înghiţită de natură. Pare că a ieşit din apele unui lac misterios, puţini ştiu de acest loc special

Turism
Biserica din România înghiţită de natură. Pare că a ieşit din apele unui lac misterios, puţini ştiu de acest loc special
Secretul bisericii medievale de la Lacul Cinciș. Ce spun localnicii despre acest loc deosebit. Ce istorie ascunde.

Știi unde se află biserica despre care se spune că ascunde mormântul mamei lui Ioan de Hunedoara? Când o privești, zici că a ieșit din fundul apelor. Este cu totul înghițită din natură. Nu au mai rămas din ea decât câteva ziduri dărâmate și un acoperiș distrus aproape în totalitate. Foto

Cum s-au mutat românii din 7 sate, din cauza apelor

La începutul anilor 1960, locuitorii din șapte sate vechi din Ținutul Pădurenilor, toate traversate de râul Cerna din Hunedoara, au fost atenționați cu privire la faptul că, din cauza unor lucrări de amenajare a lacului Cinciș și a barajului său, era posibil ca proprietățile lor să ajungă sub ape.

Astfel, majoritatea românilor din Cinciș, Cerna, Valea Ploștii, Baia Craiului, Moara Ungurului, Bălana şi Ciuleni au decis să se retragă din zonă, părăsindu-și gospodăriile. Și-au demolat casele, șurile, grajdurile și gardurile, au încărcat mobilierul, uneltele și lucrurile folositoare în căruțe.

Ce cătun și-au construit localnicii la începutul anilor ’60

Localnicii din cele șapte sate s-au stabilit în vecinătatea barajului. În câteva luni de zile, în anul 1962, aici aveau să se pună bazele actualului sat Cinciș Cerna din Hunedoara. Unii au mutat în zonă și rămășițele strămoșilor lor. Nu toți localnicii au luat aminte la avertismentele primite însă.

Te-ar putea interesa și: Cum a ajuns o biserică de lemn din România pe paginile presei internaționale. Este câştigătoarea celor mai înalte distincţii europene pentru patrimoniu

Biserica medievală, parcă născută din fundul apelor

O parte dintre românii din zona lacului Cinciș din Hunedoara nu au dat crezare atenționărilor privind eventuale mari inundații, astfel încât, în cele din urmă, apele le-au înghițit complet casele și împreună cu ele și cimitire, clădiri foarte vechi și biserici.

Una dintre bisericile înghițite de natură a atras atenția turiștilor în ultimii ani de zile datorită istoriei sale interesante. Este vorba despre o clădire religioasă medievală de la marginea lacului Cinciș, construită chiar de către familia Huniazilor în secolul al XV-lea.

Cum arată astăzi misterioasa clădire religioasă

Acoperișul clădirii religioase este prăbușit aproape complet. O parte dintre zidurile bisericii unde se zvonește că ar fi mormântul mamei lui Ioan de Hunedoara nu au rămas în picioare. În interiorul spațiului, sub cerul liber, vegetația sălbatică a pus stăpânire în toată regula.

Biserica de pe malul stâng al ape este romano-catolică și, pe vremuri, făcea parte din satul Baia Craiului. Acum însă este ruinată; zici că a ieșit chiar din fundul apelor. În jurul său mai sunt doar câteva morminte, ruinele unor ateliere și, probabil, ale locuinței în care trăia preotul din regiune.

Parteneri