Atunci când vine vorba de centralele termice, nu de puține ori cei care le cumpără nu citesc documentele în care sunt stipulate garanțiile acestora. Este în fapt o mare greșeală, iar consecințele pot fi dure în cazul în care centrala termică se strică din cauza utilizatorului. Asta înseamnă, de cele mai multe ori, plata din buzunarul propriu a defecțiunii, și nu prin intermediul garanției.
Centralele termice trebuie să fie instalate și întreținute de un profesionist calificat, este în general sfatul pe care un potențial utilizator îl va primi. Centralele termice montate necorespunzător poate provoca un incendiu în casă sau vă poate polua casa cu vapori periculoși, inclusiv monoxid de carbon. Soecialiștii în domeniu spun că este bine să solicităm întreținerea centralelor termice pe gaz cel puțin o dată la 2 ani de către un furnizor de gaz calificat, pentru a ne menține familia în siguranță.
Un alt factor important, odată cu achiziția unei centrale termice, este certificatul de garanție. Din păcate, mai spun aceiași specialiști, sunt puține cazurile în care utilizatorii au răbdarea de a citi aceste documente. Problema nu este lipsa de timp, ci lucrurile destul de stufoase prezentate aici, dar odată citite aceste docmente, ne vor face să înțelegem că centralele termice trebuiesc utilizate în anumiți parametri și condiții.
De exemplu, dacă din cauza unei utilizări necorespunzătoare, o centrală termică se defectează poate cauza probleme grave de sănătate. În același timp, garanția se poate pierde în cazul în care ne apucăm să montăm noi singuri o centrală termică. Conform legislației în vigoare, doar o fimră acreditată de ANRE poate face montajul complet pentru centralele termice, fie că vorbim de apartament, sau de o locuință pe pământ.
Dacă nu chemăm un reprezentant al companiei producătoare sau un specialist în astfel de sisteme, și ne apucăm să reparăm noi, există un risc clar. Este vorba de pierderea garanției, și astfel vom fi obligați să plătim reparația din buzunarul propriu, ceea ce va costa destul de mult, mai spun specialiștii.
Problemele de sănătate apar doar atunci când centrala este pornită, și utilizată necorespunzător, pot fi cauzate de monoxidul de carbon. Monoxidul de carbon este incolor și inodor, iar nivelurile ridicate de monoxid de carbon din aer sunt foarte periculoase și pot duce, din păcate la deces.
De cele mai multe ori nu avem răbdarea să citim condițiile de garanție ce vin odată cu centralele termice. În cele ce urmează vă dăm câteva exemple de condiții ce trebuiesc respectate, când vine vorba de garanția pentru centralele termice din casa dvs.:
” Garanţia echipamentelor este condiţionată de efectuarea următoarelor operaţii, de către firmă acreditată, în baza legislaţiei de profil existente şi a instrucţiunilor din cartea tehnica a produsului, cu respectarea prevederilor din certificatul de garanţie şi conformitate care însoţeşte produsul:
- Punerea în funcţiune (PIF) şi autorizarea funcţionării (AF) echipamentului,
- Revizia tehnică anuală, recomandabil înainte de a intra în sezonul rece,
- Verificarea tehnică periodică – conform legislaţiei în vigoare, o dată la 2 ani,
- Termenul de garanţie al centralei se derulează de la data punerii în funcţiune, care trebuie realizată în cel mult 2 luni de la achiziţionare. În caz contrar, perioada de garanţie începe cu cea de a 3-a luna de la cumpărare,
- Garanţia acoperă produsul şi părţile sale componente, înţelegându-se prin aceasta repararea sau furnizarea gratuită a oricărei piese ce prezintă defecte de fabricaţie şi recunoscute numai de către o fimră acreditată,
- Pentru a beneficia de garanţie, racordarea la gaz a centralei trebuie realizată de o firmă autorizată ANRE,
- Operaţiunile punere în funcţiune (PIF), autorizare a funcţionării (AF) şi verificare tehnică periodică (VTP) vor fi realizate de către o firmă acreditată,
- Procedura de VTP se reia o dată la maxim 2 ani şi poate fi precedată de o operaţiune de revizie a centralei.”