În plină creștere a numărului de infectări cu covid, medicii din Israel au mai venit cu o veste extrem de proastă. Israelul a înregistrat primul caz de un amestec rar de două boli, gripă și coronavirus, denumit „flurona”. Rapoartele locale au precizat că pacientul era o tânără femeie însărcinată. Femeia se afla în spital, deși simptomele sale erau ușoare.
După depistarea cazului, Ministerul israelian al Sănătății a declarat că studiază acest caz pentru a determina dacă combinația celor două infecții poate provoca o boală mai gravă. Se așteaptă ca femeia să fie externată joi. Deși ea este primul caz documentat care a fost diagnosticat cu ambele boli simultan, medicii cred că există mai multe cazuri în țară.
„Vedem din ce în ce mai multe femei însărcinate cu gripă. Este cu siguranță o mare provocare să te ocupi de o femeie care vine cu febră la naștere.
Acest lucru se întâmplă mai ales atunci când nu știi dacă este vorba de coronavirus sau de gripă, așa că te referi la ele la fel. Cea mai mare parte a bolii este respiratorie.”, au declarat oficiali din Ministerul Sănătății din Israel.
Conform oficialului israelian, femeia a fost diagnosticată cu gripă și coronavirus imediat ce a ajuns la spital. Ulterior, ambele teste au ieșit pozitive, chiar și după ce acestea fuseseră verificate.
„Boala este aceeași boală. Sunt virale și provoacă dificultăți de respirație, deoarece ambele atacă tractul respirator superior”, a adăugat profesorul Arnon Vizhnitser, directorul departamentului de ginecologie al Spitalului Beilinson din orașul Petah Tikva, preluat de The Time of Israel.
Israelul a început vineri, 31 decembrie, să administreze a patra injecție de vaccin persoanelor cu sistemul imunitar compromis, pentru a limita răspândirea variantei Omicron, a relatat The Times of Israel.
Țara a ridicat mandatele privind măștile de protecție în aer liber în aprilie, făcându-le obligatorii doar pentru adunările mari, iar cazurile au crescut constant.
Prim-ministrul Naftali Bennett a salutat recomandarea și a ordonat ca oficialii să pregătească o campanie de distribuire a vaccinurilor, ceea ce înseamnă că statul Israel va deveni probabil prima țară din lume care a lansat o a patra doză pentru anumite grupuri.
Rapoarte neconfirmate miercuri au declarat că Israel va începe să ofere vaccinurile începând de duminică, 26 decembrie, lucru care s-a și întâmplat.
Experții, un organism guvernamental numit Pandemic Treatment Staff, au recomandat ca personalul medical, adulții cu vârsta de peste 60 de ani și alte grupuri de risc să primească a patra doză, după ce au așteptat cel puțin patru luni de la a treia doză.