Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, le dă peste nas ”teroriștilor economici din Parlamentul României”, după ce agenția Standard & Poor’s a menținut ratingul acordat României! Florin Cîțu are și o explicație pentru performanța înregistrată, chiar dacă agenția nu ia în calcul o creștere a pensiilor cu 40%, cum era prognozată pentru luna septembrie.
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, spune că menținerea ratingului de țară arată încrederea în guvernul român și în politicile guvernamentale și demontează scenariile făcute în Parlamentul României.
„Au spus (cei din Parlament) că România se prăbușește. Avem cea mai mare creștere din regiune în primul trimestru. Au spus că vom fi penalizați, retrogradați. Nu s-a întâmplat așa ceva”, a precizat Cîțu, într-o conferință de presă ținută la Ministerul Finanțelor.
Ministrul Finanțelor a adăugat că motivele principale pentru care ratingul României nu a fost retrogradat le-au reprezentat succesul României cu emisiunea de obligaţiuni pe pieţele internaţionale şi faptul că a fost păstrată creştere economică în primul trimestru.
„Vă garantez că guvernul și Ministerul Finanțelor Publice vor gestiona Finanțele României în mod precaut, responsabil și cu discernământ. Aşa cum am reuşit să oprim această retrogradare prin acţiunile acestui guvern, vom reveni la perspectiva «stabil»cât mai curând. Tot ce vom face în perioada următoare va duce la revenirea perspectivei «stabil» pentru România la toate agenţiile de rating. Acesta este primul pas în direcţia corectă”, a spus ministrul.
România a scăpat de retrogradarea ratingului de țară de către agenția Standard and Poor’s, care a decis, vineri, să-l mențină la BBB-. Aceasta înseamnă că perspectivele asupra economiei României nu sunt chiar atât de pesimiste, cum se spunea.
Cu toate acestea, ratingul BBB- este cel mai scăzut din categoria recomandată pentru investiții. O retrogradare ar fi plasat România în categoria „junk”, nerecomandată investitorilor.
Agenția Standard & Poor’s crede că efectele negative fiscale induse de pandemie vor furniza guvernului român contextul politic pentru a reduce costul majorărilor de pensii prevăzute în septembrie 2020. Agenţia crede că se va renunţa la majorarea iniţială şi pensiile vor creşte cu aproximativ 10%, în loc de 40%, cum era programată pentru luna septembrie. Majorarea cu 10% a pensiilor va adăuga aproximativ 1% din PIB la deficitul bugetar în 2021.