Florin Cîțu, anunț de ultimă oră despre certificatul verde european. Când va fi implementat

Florin Cîțu, anunț de ultimă oră despre certificatul verde european. Când va fi implementat
Florin Cîțu, detalii despre implementarea certificatului verde european

Florin Cîțu aduce detalii despre certificatul verde european. Când urmează să fie implementat acest act și ce trebuie să știe românii? Iată anunțul de ultimă oră al premierului!

Florin Cîțu, anunț de ultimă oră: detalii despre certificatul verde european

Serviciul pentru Telecomunicații Speciale urmează să se ocupe în România de implementarea certificatului verde european. Acest document nu a fost pentru moment aprobat la nivelul Uniunii Europene, conform declarațiilor din cursul zilei de miercuri ale premierului.

Șeful executivului speră că documentul să nu discrimineze cetățenii și să fie folosit „din cauza unor elemente medical”. Certificatul verde nu va fi folosit în momentul în care majoritatea populației va fi vaccinată, a mai detaliat politicianul.

Certificatul sau pașaportul verde european se va baza pe un cadru european armonizat. Subliniem faptul că unele state membre ale Uniunii Europene au început deja să instituie propriile acte de acest gen, lucru care ar putea atrage probleme, după cum a atras atenția comisarul european pentru justiție.

Statele UE trebuie să ajungă la un acord în vederea stabilirii criteriilor care să stea la baza documentului și inclusiv a măsurilor pentru evitarea discriminării persoanelor care au ales să nu-și administreze serul. Decizia trebuie să fie luată până la începerea sezonului estival.

Președintele statului a declarat în cursul zilei de marți că pașaportul verde nu trebuie folosit pentru a îngrădi libertatea de mișcare, iar cetățenii să nu fie prin acest mod „împărțiți în două categorii”, explicând că trebuie utilizat strict în scopuri medicale pentru a demonstra că o persoană este imunizată, că a trecut prin infectarea cu virusul COVID-19 fără să fie nevoită să stea în carantină în celelalte țări europene unde acest lucru e impus persoanelor nevaccinate.

„Detaliile au fost trimise către STS de foarte mult timp”

„Detaliile au fost trimise către STS de foarte mult timp. STS face implementarea. Deocamdată nu e gata, nu a fost aprobat la nivelul Uniunii Europene. Sunt doar nişte informaţii pe care le avem, despre modul în care să îl construim.

Aşa cum am spus de fiecare dată, sperăm ca o astfel de măsură nu va discrimina cetăţenii şi, din punctul nostru de vedere, aşa cum spunea şi domnul preşedinte al României, este doar datorită sau din cauza unor elemente medicale, deci dacă sunt probleme medicale, să poţi să circuli cu acest certificat verde. În momentul în care toată Europa o să fie vaccinată şi în România majoritatea persoanelor vor fi vaccinate, s-ar putea să nu mai fie nevoie de acest certificat verde”
Florin Cîțu (Sursa: conferință de presă 28 aprilie 2021)

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI