20 mai 2022 | 13:32

Florile pe care este bine să le ai în casă de Sfinții Constantin și Elena. Aduc mare noroc

Diverse
Florile pe care este bine să le ai în casă de Sfinții Constantin și Elena. Aduc mare noroc
Mâine este o zi mare. Sărbătoarea creștină a Sfinților Constantin și Elena

Mîine, pe 21 mai, este o zi importantă pentru creștiniii pe rit ortodox. Ziua de mâine este sărbătoarea creștină a Sfinților Constantin și Elena. Istoria spune că domnia lui Constantin I a reprezentat un punct de cotitură în evoluția Bisericii creștine. El a fost primul împărat roman care a adoptat creștinismul. Datorită contribuției sale uriașe la creștinism, a fost numit mai târziu Împăratul Constantin cel Mare. Tot pentru ziua de mâine, creștinii respectă anumite tradiții, dar au și anumite superstiții. Unele din aceste tradiții au legătură cu o frumoasă floare, și anume bujorii. De altfel bujorii au și o simbolistică și semnificație aparte, cel puțin în tradiția românilor.

Mâine este o zi mare. Sărbătoarea creștină a Sfinților Constantin și Elena

În anul 313 d.Hr., împăratul Constantin a emis faimosul Edict de la Milano. Edictul recunoștea creștinismul ca fiind o religie permisă. Cea mai mare faptă a mamei Sfântului Constantin, Sfânta Elena, a fost aceea că în timpul pelerinajului ei în Țara Sfântă, a găsit moaștele Adevăratei Cruci care era îngropată pe dealul Golgota.

Misiunea Sfinților Constantin și Elena are o importanță uriașă pentru toți creștinii, deoarece a pus capăt persecuțiilor sângeroase împotriva creștinilor din cadrul Imperiului și a permis răspândirea creștinismului în Europa.

Împăratului Constantin i-a plăcut foarte mult orașul antic Serdica, actualul Sofia. El venea des aici și locuia luni întregi în reședința sa care ocupa un întreg cartier din centrul orașului Sofia de astăzi. Îi plăcea să spună: „Serdica este Roma mea”.

În Bulgaria și România există multe biserici care poartă numele Sfinților Constantin și Elena, a căror sărbătoare este marcată în fiecare an la 21 mai.

În unele părți din Muntele Standja, ziua Sfinților Constantin și Elena este legată de ritualul popular al dansului pe cărbuni aprinși, deoarece dansatorii țin în mână o icoană a Sfinților Constantin și Elena. Ritualul nu a fost niciodată recunoscut de Biserica Ortodoxă, dar în 2009 a fost inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Tradiții și obiceiuri. Bujorii aduc liniște și pace în casă

Bujorii sunt iubiți pentru eleganța lor, parfumul seducător, culorile uluitoare și simbolismul lor. Această faimoasă plantă ornamentală este de mult timp o floare preferată de florari, organizatori de nunți, decoratori de case, grădinari și pasionați de flori. În tradiția creștină, însă, bujorii au o anumită semnificație și simbolism legate de aceste frumuseți care înfloresc vara. Florile au o anumită istorie și originile lor sunt extrem de vechi.

Semnificația și simbolismul

În limbajul florilor, bujorii poartă semnificația simbolică a romantismului, compasiunii, norocului, prosperității, unei căsătorii fericite și chiar a timidității. În China, țara lor natală, bujorii sunt adesea numiți „regina florilor” și sunt floarea oficială a statului Indiana, din SUA.

Pe de altă parte, simbolismul acestor flori, cel puțin în tradiția creștină, este cu totul alta. Conform aestor tradiții, bujorii aduc în casă liniște și pace, mai ales atunci când bujorii sunt îîmbobociți.

În tradiția românilor se spune că este bine să avem bujori îmbobociți în casă, încă de cu o seară înainte, și să fie cel puțin trei boboci. În ziua Sfinților Constantin și Elena, se spune că este bine să mergem la biserică cu alți trei bujori îmbobociți pentru a aduce sănătte, noroc și prosperitate în casă.

Originile florii de bujori

Există câteva povești despre originea numelui acestor flori. Unii spun că numele de bujor provine de la Paeon (sau Paean), medicul zeilor din mitologia greacă. El a fost elev al zeului grec al medicinei, Esculapie.

Potrivit unei povești vechi, când Paeon l-a vindecat pe Pluto folosind o rădăcină de bujor, Aesculapius a devenit prea invidios și a încercat să-l ucidă. Zeus l-a salvat de la o moarte sigură, transformându-l într-o plantă de bujor pe care mulți oameni o iubeau și o adorau.

Există o altă poveste celebră despre originile bujorilor. Potrivit unui alt mit, o frumoasă nimfă pe nume Paeonia i-a atras atenția lui Apollo. Dar ea a devenit stânjenită și s-a înroșit de îndată ce și-a dat seama că Afrodita îi privea cum flirtau unul cu celălalt. Afrodita s-a înfuriat și a transformat-o pe Paeonia într-o bujor roșu.

Bujorii au semnificații pozitive

În general, bujorii  simbolizează semnificații pozitive. În funcție de culoare sau varietate, ele reprezintă romantismul, compasiunea, norocul, prosperitatea, căsătoria fericită și chiar timiditatea.

Bujorii sunt una dintre cele mai râvnite flori în multe părți ale lumii. Având o istorie bogată de utilizări în medicină și cultivare, aceste flori superbe joacă un rol vital în multe culturi.

Aceste flori foarte apreciate sunt originare din China și sunt adesea denumite „regina florilor”, sau „regele florilor”, conform altor rapoarte. Înainte de prun, bujorii au fost considerați floarea națională a țării.

De asemenea, au avut un rol important în timpul dinastiilor Sui și Tang, împodobind Palatul Imperial în acea perioadă. Datorită acestei istorii, bujorii simbolizează, de asemenea, onoarea și bogăția.

Un oraș din China, numit Luoyang, este cunoscut și ca orașul bujorilor, deoarece găzduiește Grădina Națională de Bujori și organizează anual un festival al bujorilor. Înființată în 1978, Grădina Națională de Bujori din Luoyang prezintă nenumărate soiuri de bujori.

De asemenea, colectează și crește diferite soiuri de bujori. Pe lângă importanța lor în China, floarea de bujor este floarea oficială a statului american Indiana.

Această faimoasă plantă ornamentală este o apariție obișnuită la nunți, fiind adesea întâlnită în decorațiunile de nuntă sau în buchetele de mireasă. De asemenea, este considerată floarea oficială a 12-a aniversare a nunții.

Bujorii sunt florile lunii de naștere a lunii noiembrie. Oferiți această floare de naștere cuiva special, alegând culoarea potrivită pentru a vă transmite aprecierea.

Parteneri
Ce trebuie să faci în ziua de Paște ca să ai noroc tot anul. Obiceiul care îți aduce succes
Redactia.ro
Latura rușinoasă a lui Ion Creangă. Cum devenise amantul femeilor căsătorite și cum a ajuns să aibă un copil din flori, cu o călugăriță
Click.ro
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital iar medicii i-au spus că mai are doar 12 luni de trăit
Digi24
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Devine obligatoriu și în România. Măsura se aplică în toate țările UE
Capital.ro
Noua lege a salarizării nu va afecta salariile de la stat. Categoriile de bugetari care primesc majorări semnificative | Anunțul ministrului Muncii
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
LOVITURĂ pentru PENSIONARI! Nu și-au primit BANII
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O tânără a stârnit controverse după ce a recunoscut că nu își spală pijamalele după fiecare purtare. Ce i-au spus internauții
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro