15 apr. 2024 | 15:59

Floarea din grădina ta care e, de fapt, otravă. Își schimbă culoarea din verde în galben, apoi în portocaliu

Diverse
Floarea din grădina ta care e, de fapt, otravă. Își schimbă culoarea din verde în galben, apoi în portocaliu
Știai că lanterna chinezească sau lampionul chinezesc este, de fapt, o plantă otrăvitoare? Este foarte frumoasă din punct de vedere estetic.

Multe românce admiră această floare primăvara, în grădinile lor. Puține știu însă că planta este, de fapt, otrăvitoare. Își schimbă culoarea din verde în galben, apoi în portocaliu.

Cum arată floarea superbă, dar care e toxică

O plantă perenă rezistentă, care este întâlnită în curțile româncelor din mediul rural, atrage de multe ori privirile curioșilor. Ea este cultivată în pământul din grădină sau în containere. Atracția principală a acesteia constă în forma deosebită care o reprezintă și care seamănă cu un clopoțel sau cu o cupă.

Culoarea florii sub formă de clopoțel sau cupă variază în funcție de nivelul de maturitate pe care l-a atins. Când nu s-a dezvoltat semnificativ, este verde. Treptat, floarea capătă nuanțe galbene, apoi se transformă în portocaliu. I se spune popular lanterna chinezească sau lampionul chinezesc.

Citește și: La ce temperatură mor panseluțele. Cum le poți salva după îngheț

De ce este lampionul chinezesc otrăvitor

Lanterna chinezească sau lampionul chinezesc este o plantă ușor de cultivat atât timp cât dispune de sol fertil și bine drenat. Se extinde, de asemenea, cu ușurință. În ciuda aspectului estetic plăcut pe care îl are, fructele (atât boabele, cât și păstăile de semințe) și frunzele florii sunt foarte toxice.

Multe românce nu știu, însă lanterna chinezească este o floare pe cât de atractivă pe atât de toxică. Nu numai pentru oameni, ci și pentru animalele de companie. Asta deoarece conține solanină.

Solanina este un glicoalcaloid toxic. Acest compus prezintă toate proprietățile necesare pentru a otrăvi atât oameni, cât și animale de companie. Chiar și când este consumat în cantități mici, poate fi fatal. De aceea, este important să fii mereu atentă să ții departe pe cei mici de planta atractivă.

Citește și: Cum păstrezi liliacul proaspăt mai multe zile. Ce efect are, dacă îl pui în vază

La ce se folosește lanterna chinezească, de fapt

Fiind o plantă perenă, lanterna chinezească sau lampionul chinezesc revine în fiecare an în grădină, chiar dacă nu este plantată sub formă de semințe. Acest lucru nu este întotdeauna binevenit, având în vedere că planta este ușor invazivă, dar și că este foarte toxică pentru oameni și animale.

De multe ori, lanterna chinezească sau lampionul chinezesc este o plantă folosită în scop ornamental la evenimente foarte specifice sau în buchete deosebite, pregătite într-un scop bine definit. Când sunt utilizate în astfel de scopuri, florile nu trebuie să fie uscate, fiindcă arată perfect proaspete.

Când se formează buchetele la începutul sezonului, lanterna chinezească sau lampionul chinezesc completează superb salvia albastră, eucaliptul glauc gri-verde și daliile magenta. Poate fi o piesă centrală pentru o nuntă sau eveniment elaborat.

Parteneri
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redactia.ro
Cele 4 zodii din horoscop care își schimbă destinul în mai 2024. Vor trăi cea mai frumoasă vară din viața lor
Click.ro
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are doar 28 de ani
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Jojo, apariția serii la Premiile Gopo 2024! Rochia ei decupată a făcut senzație! FOTO
Unica.ro
Cei mai buni mici. Rețeta vânată de toată țara a fost dezvăluită
EVZ.ro
Ce s-a arătat pe geam, în casa lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu, înainte ca acesta să moară. Alina Marymar, postare cutremurătoare: „Alt semn...” / FOTO
Spynews
OBLIGATORIU prin lege în toată România. A început controlul în toată țara
Capital.ro
Oraşul din România în care se construieşte cel mai modern stadion din țară. Simona Bucura: "Va avea peste 15.000 de locuri"
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Iohannis se RETRAGE! ANUNȚ surpriză de la Palatul COTROCENI
Mediaflux
Dublă tragedie în Săptămâna Mare, în Călărași. O bunică a murit dupa ce a aflat că nepoata de patru ani s-a stins din viață
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau în peretii casei!
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro