Încă din primele zile ale conflictului din Ucraina, oficialii ucrianeni anunțau numărul de soldați ruși omorâți în conflict. Suntem deja în a 18-a zi, și conform unei estimări, între 5.000 și 6.000 de soldați ruși au fost uciși. Printre aceștia, spune un raport rusesc imcomplet, primul soldat rus căzut în Ucraina ar fi fost, de altfel, și cel mai tânăr. Numele său erau Maxim Khanyghin și pe 25 februarie ar fi împlinit 21 de ani.
Potrivit Organizației Națiunilor Unite, până la 10 martie, în Ucraina s-au înregistrat 549 de morți și 957 de răniți în rândul civililor, deși consideră că totalul real ar putea fi considerabil mai mare. Dintre cei uciși, s-a confirmat că 26 au fost copii.
Regiunile ucrainene cu cele mai multe victime sunt Donețk și Luhansk, care au avut un total de 123 de morți și 485 de răniți. Armata americană estimează că între 2.000 și 4.000 de membri ai forțelor armate, gărzii naționale și voluntarilor ucraineni au fost uciși.
Se mai estimează că între 5.000 și 6.000 de soldați ruși au fost uciși. Forțele armate ucrainene afirmă că peste 12.000 de soldați ruși au fost uciși de la 24 februarie. În ceea ce privesc refugiații, potrivit agenției ONU pentru refugiați, UNHCR, invazia a determinat peste 2,5 milioane de persoane să fugă din Ucraina.
Cei mai mulți dintre acești refugiați, 1,5 milioane, au fugit în Polonia. Țările cu următoarele cele mai mari populații de refugiați cauzate de conflict sunt Ungaria, Slovacia și Moldova. În Ucraina mai există încă 1,85 milioane de persoane strămutate intern.
Printre cei 5.000 și 6.000 de soldați ruși uciși, pe listele incomplete se află și numele celui mai tânăr soldat rus, căzut printre primii, la Donbass. Este vorba de Maxim Khanyghin, care pe 25 februarie ar fi împlinit 21 de ani.
Mama tânărului Maxim Khanyghin povestește că a primit un telefon de la comisarul militar al regiunii în care i s-a spus că „Fiul tău a murit, poţi să-l îngropi”. Înainte de a fi trimis pe front, mai povestește mama tânărului, acesta i-ar fi trimis o scrisoare în care apărea cu o armă Kalașnikov în brațe.
De fapt era ultima dată când mai primea vești de la fiul ei cel mare, spune femeia. Acum a rămas doar cel mic, care a împlinit recent 18 ani și ar fi trebuit să fie recrutat și el, dar pentru moment Feodor a scăpat.
După ce a primit telefonul prin care era anunțată de decesul fiului ei, femeia spune că a sunat la Belgorod, unde era staţionată unitatea lui Maxim, la registrul militar de la Moscova, și chiar şi la FSB. În toate cele trei cazuri răspunsul primit din partea oficialilor ruși a fost același „Nu avem nicio informaţie”.
Citește și: Cui a cerut Rusia ajutorul în războiul cu Ucraina. S-a aflat abia acum la cine a apelat
AStăzi, în a 18-a zi de conflict, Mariupol, un oraș portuar ucrainean cheie, suferă sub „bombardamente constante, bombardamente și unele bătălii de stradă”, a declarat pentru BBC viceprimarul Serhiy Orlov.
Mii de civili sunt blocați acolo de aproape două săptămâni, înconjurați de trupele rusești care trag cu rachete și obuze, care au distrus multe clădiri. Oficialii orașului spun că există o nevoie disperată de alimente, apă, medicamente și electricitate.
„Criza umanitară și genocidul continuă”, spune Orlov. Orașul este strategic, deoarece capturarea lui ar permite Rusiei să își unească forțele din Crimeea și din regiunea Donbas din est, controlând coasta. Ucraina spune că numărul morților civili de acolo a depășit 2.500.