Firma din România care are creștere de profit de peste 800%. Cum a ajuns la aceste cifre uriașe

Firma din România care are creștere de profit de peste 800%. Cum a ajuns la aceste cifre uriașe
La acest moment există 5.492 de întreprinderi pe acest segment

Datele financiare ale primei părți din 2022 arată că industria de panificație și patiserie românească este pe profit. La acest moment există 5.492 de întreprinderi de producție de pâine și produse de panificație în România. Datele arată o creștere de 3,8% față de 2021. Printre acestea se numără și firma din România care are creștere de profit de peste 800%. Cum a ajuns la aceste cifre uriașe, rămâne să aflăm împreună.

Industria de panificație și patiserie românească este pe profit

Conform unor statistici, România ocupă la acest moment locul 10 în Europa pe acest segment de producție și valorificare, cu un total de 1,8 miliarde de euro. Cu toate astea, datele arată o scădere a dimensiunii pieței de producție de pâine și produse de panificație cu 2,2% pe an, în medie, între 2017 și 2022.

În industria de producție de pâine și produse de panificație din România sunt angajate 64.106 persoane în 2022. Printre marile firme din această industrie se numără și firma care are creștere de profit de peste 800%.

Fornetti, firma din România care are creștere de profit de peste 800%

În urmă cu 25 de ani, la vest de România, un antreprenor reinventa roata în industria de panificație. Înființată în 1997 de maistrul brutar József Paláști, Fornetti se dovedește o excepție de la opinia potrivit căreia Ungaria nu a reușit să producă start-up-uri de succes.

După câțiva ani de mici probleme, compania înfiițată de ungurul Paláști avea să prindă la public, ulterior devenind una din francizele de succes de origine maghiară. Ca exemplu, în 2008 avea să vândă 48.334 de tone de produse de patiserie, obținând venituri de 86 de milioane de euro.

Următoarea piață mare pentru Fornetti a fost România. Tot în 2008, în România compania a vândut 18.339 de tone și a câștigat 27 de milioane de euro.

Concluzia ar fi că Fornetii s-a descurcat extrem de bine, conform Profit.ro,. în acești ani. De altfel o confirmă cele mai recente rapoarte. Acestea spun că în 2022 Fornetti se află pe locul trei pe plan local, cu o cifră de afaceri de 213 milioane de lei anul trecut.

Cu un an înainte compăania înregistra o cifră de afaceri în valoare de 156 milioane de lei. La un calcul atent, procentul de creștere al profitului a fost de peste 800%. Anul trecut avea peste 400 de angajați și un profit net de 9 milioane de lei.

Dar pandemia avea să schimbe lucrurile, cel puțin pentru o perioadă. Deși 2020 a fost un an al pierderilor, Fornetti s-a redresat, iar 2022 se prezintă ca un an cu posibile profituri substanțiale pentru companie.