Ana-Maria Socaciu, fiica regretatului solist de muzică folk Victor Socaciu, ne-a vorbit, în interviul exclusiv pentru Playtech Știri, despre importanța rugăciunii, despre Postul Paștelui. Ne-a oferit și rețete culinare, pentru această perioadă, în care carnea este exclusă de credincioși din alimentație. Ea ne-a depănat și câteva amintiri cu celebrul tată, care, de Paște, îi oferea mici daruri. Un interviu emoționant, în care Ana-Maria ne-a povestit cu nostalgie despre Victor Socaciu, artistul nepereche, pe care îl poartă în suflet și în gând..,
Fiica lui Victor Socaciu a absolvit Teologia. Ea ne-a vorbit despre importanța postului, pentru trup și suflet.
Playtech Știri: Ești absolventă de Teologie. Ce înseamnă Postul Paștelui, cât de importantă este, pentru trup și suflet, această perioadă, de 40 de zile? Mai țin românii post, cu atâtea tentații culinare, prin magazine?
Ana-Maria Socaciu: Postul Paștelui reprezintă o perioadă de pregătire duhovnicească și de purificare a sufletului, înainte de celebrarea cea mai importantă a creștinismului, Învierea lui Hristos. Tema Învierii a fost cea din care a izvorât toată chemarea mea spirituală în adolescență. Pentru mine, personal, Postul Mare a fost mereu o perioadă de intensificare a rugăciunii și meditației, renunțând la unele plăceri lumești, nu fiindcă asta ar conta pentru Dumnezeu, ci pentru a învăța să ne stăpânim poftele și să ne concentrăm asupra lucrurilor spirituale, căci adevărata bogăție se găsește în apropierea de Dumnezeu, Cel care este în noi înșine. Astfel că, pentru mine, postul nu este niciodată o obligație religioasă, ci este un timp al reflecției și introspecției.
Postul trebuie să ne schimbe nu numai pe plan spiritual, ci și în comportamentul și relațiile noastre cu ceilalți. Este important să ne împărtășim stările cu cei din jurul nostru. Da, văd că românii țin post în continuare, cozile sunt mari și la spovedit, iar produsele de post am sesizat că au dispărut de la rafturile marilor magazine încă din prima săptămână.
Ea ne-a spus și de ce este bine ca oamenii să se spovedească, să meargă des la biserică.
Playtech Știri: Cât de important este să te spovedești și să te împărtășești, în Postul Paștelui?
Ana-Maria Socaciu: Eu consider Spovedania un eveniment deosebit în procesul de înnoire sufletească şi de sporire în împlinirea virtuţilor. Pentru mine, acestă Sfântă Taină este despre virtuți, mai mult decât despre păcate. Despre faptele bune, pe care nu le-am făcut, mai mult decât despre faptele rele. Rugăciunea de dezlegare este una foarte puternică și cu cât oamenii se spovedesc mai des, cu atât ajung să simtă starea de eliberare din urma acestei Taine, cu atât se diminuează obişnuinţa de a face lucruri negative și mai ales se redobândeşte starea de har şi creşte disponibilitatea de a face fapte bune.
Ana-Maria Socaciu ne-a oferit și câteva rețete potrivite pentru Postul Paștelui, pe bază de verdețuri.
Playtech Știri: Ce rețetă delicioasă ai pentru perioada de post? O tocăniță, o ciorbiță, în care adaugi un ingredient secret…
Ana-Maria Socaciu: Ador mămăliga, cu orice fel de tocăniță de post, iar ca element secret este o salată specială, salată țărănească cu ingrediente din fauna spontană, adică, cam cu ce găsim în grădină, frunze de lăptucă, măcriș și măcriș iepuresc (cel care seamănă cu trifoiul), frunze noi de fag și mur, morcov ras, bucăți de măceșe culese în toamnă pentru ceai, sfeclă tot din toamnă, dacă mai avem și peste ele pun oțet de mere pădurețe. Ca puternic mineralizant, beau seva de mesteacăn si ceai de rostopască.
Citiți și:
Playtech Știri: Tatăl tău, regretatul Victor Socaciu, era un om credincios? De unde și de la cine ai preluat credința? De ce e bine să ne rugăm pentru sufletele celor plecați din această lume?
Ana-Maria Socaciu: Tata era credincios, cred că nu există artist adevărat, care să nu Îl trăiască pe Dumnezeu, Cel care îi dăruiește toată inspirația! El era într-un continuu dialog cu Divinul, la acel nivel intim, interior, al Dumnezeului Cel Viu care este în fiecare dintre noi.
Ana-Maria Socaciu se implică direct în organizarea Festivalului de muzică folk ”Victor Socaciu”, care recent s-a aflat la cea de-a doua ediție. Ea ne-a mărturisit că aceste spectacole sunt un prilej de a se reîntâlni cu marii artiști care doresc să păstreze vie memoria artistului nepereche.
Playtech Știri: Ce înseamnă pentru tine spectacolele in memoriam Victor Socaciu, de care te ocupi? Crezi sau simți că sufletul lui e în sală, în acele momente emoționante?
Ana-Maria Socaciu: Spectacolele în memoria lui tata mă poartă în trecut, când ele erau luminate prin prezența lui fizică, inspiratoare, călăuzitoare și generatoare. Ele continuă să exprime vasta sa operă, extrem de vie și mobilă. Tot în cadrul acestor spectacole, unde se adună colegii săi, se vede și faptul că tata nu a fost numai un foarte atent și avizat artist, ci și un tandru „acompaniator“, un însoțitor de drum al parcursului artistic al marilor artiști, prieten și adânc cunoscător, animator și îndrumător al vieții muzicale. Mulți îi aduc mulțumiri pentru susținerea lui fără de care poate astăzi nu ar fi și ei pe scenă! Cât despre mine…aceste spectacole sunt un prilej de a-mi menține rădăcinile puternice, de a-mi reaminti ce bucăți port în mine. Cum să explic ce simt când un coleg de-ai lui îmi spune „Parcă mă privește Victor prin ochii tăi!”. Sunt afirmații care te ancorează instant în marele Suflet din care am izvorât.
Fiica lui Victor Socaciu și-a amintit cu emoție și de cadourile pe care tatăl ei i le oferea de Paște, și care îi bucurau sincer sufletul.
Playtech Știri: Ce amintiri ai, de Sărbătorile Pascale, cu tatăl tău? Cum petreceați, îți oferea cadouri de ”iepuraș”?
Ana-Maria Socaciu: În ultimii ani, cadourile le primeau Iosephina și Seraphina, desigur că nu mă uita nici pe mine „iepurașul” și nici eu pe el. Ne făceam cadouri, ori de câte ori ne întâlneam, nu doar de sărbători. Lui tata îi plăcea foarte mult momentul când se lua Lumina de la Biserică. Avea el o bucurie deosebită legată de tradiția aceasta.
Citiți și:
Playtech Știri: Ai vrea să aduni, într-o carte, povestea de viață a tatălui tău?
Ana-Maria Socaciu: Deocamdată, nu simt să fac asta. Nu știu dacă vreodată voi avea această chemare. Însă îmi doresc să reeditez cartea scrisă de el, „Chipul de la capătul drumului”, publicată in 2020.
Victor Socaciu, unul dintre cei mai talentați soliști de muzică folk, s-a stins din viață, în urmă cu aproape trei ani, pe 27 decembrie 2021, la vârsta de 66 de ani. A lăsat în urmă o colecție de piese dragi inimii, printre care amintim titlurile de succes ”Floare din floare”, ”Mama lor” și ”Dona, Dona”. A fost un tată devotat, adorându-și cei trei copii, Iulia-Ana Socaciu, Victoraș Socaciu și Ana-Maria Socaciu.