Fermierii au dat lovitura în România! Au răsturnat situația din țară cu doar 3.000 de euro

Fermierii au dat lovitura în România! Au răsturnat situația din țară cu doar 3.000 de euro
Vești bune de la fermierii din România: au dat lovitura

Programul „Usturoiul” este un adevărat succes în rândul fermierilor care se bucură de ultimele vești. Numărul muncitorilor din acest domeniu înscriși pentru ajutorul de 3.000 de euro la hectar a crescut. România cultivă mai mult usturoi și chiar exportă. Importurile au scăzut cu o mie de tone, iar exporturile au urcat de aproximativ 13 ori de la începerea programului. Iată mai multe detalii! ,,Vine multă marfă din exterior, cumpărătorul mizează pe preț mic.”

Fermierii au dat lovitura: vești bune pentru situația din România

România cultivă mai mult usturoi și exportă. Programul ,,Usturoi” de la stat a venit ca o inițiativă pentru sprijinirea culturii. Iată că importurile au scăzut în timpul acesta cu o mie de tone, iar exporturile au urcat de aproximativ 13 ori.

De asemenea, numărul fermierilor înscriși pentru ajutorul de 3.000 de euro la hectar a crescut și nu se oprește aici. Biagio Scrofani este un italian stabilit la noi în țară care s-a înscris în programul de ajutor oferit de stat.

Acesta se pregătește să recolteze nu mai puțin de 4 tone de usturoi pe care vrea să îl vândă în piețele din județul Iași cu aproximativ 8 lei kilogramul. Bărbatul speră să și exporte, dar pentru asta trebuie să producă mai mult și să poată livra marfa constant pe tot parcursul unui an.

„Au fost chiar foarte interesate câteva firme de procesarea cărnii, mai ales din Germania. Ce aș produce eu, fabrica respectiva ar consuma în câteva zile”, spune acesta.

,,Dacă avem o suprafață cultivată mai mare, producătorii își pot desface marfa și în extern”

Programul menționat a debutat în România în anul 2019, timp în care la noi se importau peste 4.700 de tone de usturoi și se exportau doar câteva zeci.

Anul trecut importurile au scăzut cu aproximativ 1.000 de tone, iar exporturile au ajuns la 440 de tone. Usturoiul adus în țară în 2021 a costat 8.4 milioane de euro, față de 9.1 milioane în 2019. Valoarea celui vândut departe de meleaguri a urcat la 46.000 de euro în 2019, la 810.000 de euro.

Numărul fermierilor interesați de program a crescut în timp, lucru care s-a întâmplat și cu suprafețele cultivate. Anul trecut aveam 1.100 de hectare cu usturoi, iar acum ne apropiem de 1.800.

,,Vine multă marfă din exterior”

„Noi, dacă avem o suprafață cultivată mai mare, automat, producătorii își pot desface marfa și în extern”, a explicat un consilier al Direcției Județene Agricola Iași.

„Vine multă marfă din exterior, cumpărătorul mizează pe preț mic, aspectul mult mai mare”, spune un producător.

„Țările din care importăm usturoi sunt Olanda, Cehia. Interesant este faptul că olandezii sunt cei mai mari importatori din China, care este producătorul cel mai mare, la nivel mondial. Și noi, la rândul nostru, importăm, la a doua mână, din Olanda”, a spus directorul adjunct al Direcției Județene de Statistică Iași.