01 mart. 2019 | 16:00

„Programul Usturoiul” sau cum luptă Petre Daea cu usturoiul chinezesc. Planul ministrului pentru fermieri

Știri generale
„Programul Usturoiul” sau cum luptă Petre Daea cu usturoiul chinezesc. Planul ministrului pentru fermieri

Petre Daea declară război usturoiului chinezesc și spaniol. Ministerul Agriculturii a pregătit un program de stimulare a producției de usturoi românesc. Planul ar urma să fie aplicat din această primăvară.

Astfel, agricultorii care cultivă usturoi vor primi de la stat câte 1000 de euro pe hectar, ajutor de minimis.

Trebuie să îndeplinească mai multe condiții, între care: să aibă o suprafață cultivată cu usturoi de 3000 de metri pătrați; producția trebuie să fie de cel puțin 3 kilograme pe o suprafață de 10 metri pătrați. Proiectul de act normativ se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii.

„Sprijinul se acordă începând cu anul 2019 în cuantum de 1.000 euro/hectarul cultivat cu usturoi, suprafaţa minimă eligibilă fiind de 0,3 hectare. Calculul sprijinului se face proporţional cu suprafaţa de pe care s-a valorificat o cantitate minimă de 5.000 kg/ha. Bugetul pentru anul 2019 este de două milioane de euro, reprezentând echivalentul în lei a sumei de 9,3 milioane de lei.”Programul USTUROIUL, nota de fundamentare.

Cine poate face bani din usturoi

Pentru a primi sprijinul de la stat, agricultorii trebuie să dețină atestat de producător și să comunice Direcțiilor Agricole Județene ce recoltă au avut.

Fermierii care aplică pentru acest program pot folosi sumele pentru acoperirea cheltuielilor pentru întreținerea culturilor, de la achiziția de semințe până la îngrijirea plantelor și recoltare).

De asemenea, vor putea să cumpere utilaje agricole. Surse din domeniu spun că ajutorul de minimis ar putea fi acordat într-o singură tranșă.

Parteneri
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Redactia.ro
Zodiile care vor avea o săptămână de vis! Scapă în sfârșit dintr-o relație toxică
Click.ro
VIDEO Cum arată averea confiscată din bagajul „pensionarului” Adriean Videanu. Imagini cu bijuteriile de 650.000 de euro
Digi24
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani, toate femeile visau la el. Acum pare altă persoană! Spune drept, îți dai seama cine e în poze?
Unica.ro
Vin ninsorile în România. Unde vor cădea mari cantități de precipitații
EVZ.ro
Cum a arătat tortul de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță. Noi imagini exclusive de la petrecere / VIDEO
Spynews
Taxă obligatorie pentru români. Crește de aproape 3 ori: „S-a mărit și se va mări din ce în ce mai mult”
Capital.ro
Lora, o mireasă superbă! Nimeni nu se aștepta la o așa rochie! Primele imagini de la nunta cu Ionuț Ghenu. Cine sunt nașii bogătașii
Avantaje
RĂZBOIUL s-a EXTINS! CAPITALA este SUB ASEDIU
Mediaflux
Cum a arătat tortul de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță. Noi imagini exclusive de la petrecere / VIDEO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Lora și Ionuț Ghenu au fost fabuloși la dansul mirilor. Imagini superbe de la nunta celor doi. Cum au arătat tortul și mărturiile
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro