„Programul Usturoiul” sau cum luptă Petre Daea cu usturoiul chinezesc. Planul ministrului pentru fermieri

„Programul Usturoiul” sau cum luptă Petre Daea cu usturoiul chinezesc. Planul ministrului pentru fermieri

Petre Daea declară război usturoiului chinezesc și spaniol. Ministerul Agriculturii a pregătit un program de stimulare a producției de usturoi românesc. Planul ar urma să fie aplicat din această primăvară.

Astfel, agricultorii care cultivă usturoi vor primi de la stat câte 1000 de euro pe hectar, ajutor de minimis.

Trebuie să îndeplinească mai multe condiții, între care: să aibă o suprafață cultivată cu usturoi de 3000 de metri pătrați; producția trebuie să fie de cel puțin 3 kilograme pe o suprafață de 10 metri pătrați. Proiectul de act normativ se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii.

„Sprijinul se acordă începând cu anul 2019 în cuantum de 1.000 euro/hectarul cultivat cu usturoi, suprafaţa minimă eligibilă fiind de 0,3 hectare. Calculul sprijinului se face proporţional cu suprafaţa de pe care s-a valorificat o cantitate minimă de 5.000 kg/ha. Bugetul pentru anul 2019 este de două milioane de euro, reprezentând echivalentul în lei a sumei de 9,3 milioane de lei.”Programul USTUROIUL, nota de fundamentare.

Cine poate face bani din usturoi

Pentru a primi sprijinul de la stat, agricultorii trebuie să dețină atestat de producător și să comunice Direcțiilor Agricole Județene ce recoltă au avut.

Fermierii care aplică pentru acest program pot folosi sumele pentru acoperirea cheltuielilor pentru întreținerea culturilor, de la achiziția de semințe până la îngrijirea plantelor și recoltare).

De asemenea, vor putea să cumpere utilaje agricole. Surse din domeniu spun că ajutorul de minimis ar putea fi acordat într-o singură tranșă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI