Fenomenul spectaculos din luna aprilie. Ce va apărea pe cer, peste câteva zile

Fenomenul spectaculos din luna aprilie. Ce va apărea pe cer, peste câteva zile
Ce fenomen spectaculos are loc pe cer peste cateva zile

Dacă te atrag fenomenele cosmice, atunci poți să urmărești spectaculoasa ploaie de stele căzătoare din perioada 22-24 aprilie 2021. De precizat este că ploaia de meteoriți va putea fi urmărită cu ochiul liber și din România, dar cu o condiție, și anume, cerul trebuie să fie senin.

Fenomenul spectaculos din luna aprilie

Acest fenomen este cunoscut sub numele de Lyride și a debutat în data de 15 aprilie, iar între zilele 23-24 aprilie va atinge punctul maxim de vizibilitate. Astfel, în decursul unei nopți se pot vedea aproximativ cinci-șase stele pe oră. Specialiștii anunță că atunci când Pământul trece prin zone cu densitate mare de praf, dar și de resturi de comete și asteroizi, pot să se vadă în jur de 20 de stele căzătoare pe oră.

Adrian Șonka de la Obervatorul Astronomic ”Amira Vasile Urseanu” a spus că fenomenele cosmice din luna aprilie se pot observa cu ușurință pe cer, fără a fi nevoie de un echipament special.

„S-a făcut trecerea la ora de vară, iar Soarele răsare înainte de ora 7:00 și apune după ora 19:30. Deocamdată nu apune foarte, foarte târziu și încă se face noapte pe la ora 21:00, așa că putem să facem observațiile astronomice destul de devreme.În plus, nopțile durează destul de mult. Ce este important este că toate aceste fenomene pot fi văzute cu ochiul liber, nu avem nevoie de telescoape”, a spus Adrian Șonka, potrivit Unica.ro.

Fenomenele astronomice din luna aprilie

Pe parcursul nopților din luna aprilie vor putea fi văzute cu ochiul liber planeta Marte, în constelația Taurus, când se deplasează spre Gemini, dar și planetele Saturn și Jupiter. Acestea două din urmă se pot vedea dimineața, între orele 5:00 și 6:00, dacă privești în direcțiile est-sud-est. Din luna mai, specialiștii anunță că o să devină vizibilă și planeta Venus. Până la finele lunii se va putea observa în fiecare seara și Luna, care pare acum foarte aproape de Pământ.

Tot Adrian Șonka a mai spus că în noaptea de 27 aprilie, Luna se va putea observa alături de o stea. De menționat este că anul acesta o să aibă loc mai mlte evenimente cosmice care vor putea fi văzute cu ochiul liber. Mai precis, între 5 și 6 poate să fie urmărit curentul de meteoriți eta-Aquaride. Aceste stele căzătoare provin din cunoscuta cometă Halley, iar legat de acest fenomen, o să poți vedea aproximativ 85 de meteoriți pe oră.

Lyridele înseamnă o importantă ploaie de meteori care debutează la 16 aprilie și ia sfârșit la 26 aprilie, în fiecare an.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI