03 sept. 2021 | 16:20

Fenomenul neobișnuit de la Marea Neagră. Ce s-a întâmplat în Eforie Nord, oamenilor nu le-a venit să creadă

Știri generale
Fenomenul neobișnuit de la Marea Neagră. Ce s-a întâmplat în Eforie Nord, oamenilor nu le-a venit să creadă
Micul dejun servit la un hotel. Ce au pățit turiștii români, după ce li s-a promis că prețul de cazare include și masa de dimineață.

Turiștii au rămas surprinși când au văzut asta. Ce s-a întâmplă în Eforie Nord? Oamenii abia au crezut ce au văzut în fața ochilor. Care este fenomenul neobișnuit de la Marea Neagră? Specialiștii au adus primele păreri. Care ar fi explicația fenomenului?

Fenomen neobișnuit la Marea Neagră: explicația specialiștilor

Un fenomen neobișnuit i-a surprins pe turiștii de la Eforie Nord. Concret, Marea a fost împărțită în două de ape de culori diferite. Specialiștii pun totul pe seama diferenței de salinitate, a curenților și lucrărilor efectuate în zona Eforie Sud pentru lărgirea plajelor.

Asemenea fenomene au mai fost raportate în trecut în mările și oceanele din întreaga lume. Acest lucru se petrece la suprafața apei în momentul în care masele de aer cu temperaturi diferite se întâlnesc. Masele au proprietăți unice, iar asta le face să apară complet diferit.

Un exemplu ar fi diferența de temperatură a unui front rece și unul cald, dar temperatura nu este singurul lucru care poate împărți marea în două. Specialiștii subliniază că sanilitatea, fitoplanctonul, turbiditatea, vântul și valurile pot să joace un rol important în această schimbare, arată oregonmainereserves.com.

Minunile naturii

Confluența unor ape poate părea banală în privirile unora, dar rezultatul combinației de culori este spectaculos pentru specialiști. Acestea indică apele fiecărui curs de apă fără ca ele să se amestece.

Natura este cu siguranță uimitoare și demonstrează acest lucru zilnic prin minunile pe care le întâlnim la tot pasul. Ai mai jos câteva locuri unde două ape se întâlnesc, dar nu se combină:

  1. Dunarea, Ilz si Inn, Germania
  2. Jialing si Yangtze, China
  3. Alaknanda si Bhagirathi, India
  4. Marea Caraibelor si Oceanul Atlantic
  5. Rio Negro si Solimões, Brazilia
  6. Marea Nordului și Marea Baltică
  7. Rhone și Arve, Elveția
  8. Drava și Dunărea, Croația
  9. Râul Green și Fluviul Colorado, Statele Unite ale Americii
  10. Tobol și Irtysh, Tobolsk, Rusia
  11. Chuia și Katun, Altai, Siberia
  12. Mosela și Rin, Germania
  13. White Aragvi și Black Aragvi, Georgia
  14. Kisha și Belaya, Adygea, Rusia

Alt fenomen straniu pe litoral

Plaja din Mamaia a fost invadată de un număr mare de meduze de culoare alb-albăstruie care apar din cauza temperaturilor ridicate ale apei mării. Acestea i-au surprins pe specialiștii de la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” în vara anului trecut.

„Se aglomerează in căutare de hrană în zonele de mică adâncime. Se reproduc și mor. În general, se apropie de mal unde hrana e mai abundentă. Pe vremea asta, la adâncimi de 1-1,5 metri, dacă sunt valuri, apa este agitată și ele se mai fragmentează.

Se rup și multe din ele mor. Dispar, luate de valuri în larg și, având în vedere că 90% din corp e apă, ele intră imediat în procesul de transformare”, a mai precizat Simion Nicolaev, cercetător dr.

Parteneri