Un fenomen extrem i-a șocat pe localnici. Cetățenii din Australia au văzut o ploaie de grindină de jumătate de kilogram. Furtuna petrecută recent a fost șocantă pentru cei de față. Care au fost pagubele?
Un fenomen meteo extrem a speriat mulți oameni care s-au adăpostit imediat în case. Recent a avut loc o furtună cu grindină în Australia. Bucățile de gheață au provocat pagube materiale considerabile pe coarta de Est a Australiei.
Fenomenul meteo extrem a băgat spaima în oameni. Din păcate, mai multe autorurisme și locuințe au fost avariate. De asemenea, și acoperișul unui centru comercial a fost distrus în urma furtunii.
Sute de persoane au ales să se adăpostească în mall în momentul în care a început furtuna, iar la un moment dat cetățenii s-au trezit că acoperișul va cădea peste ei. Multe din zone au fost acoperite cu grindină, iar oamenii au apelat de peste 300 de ori la serviciile de urgență. Specialiștii spun că bucățile de gheață aveau dimensiunea unui grepfruit, cu un diametru de 16 centimetri.
Brazilia a fost și ea lovită anul acesta de zăpadă. În unele orașe din sudul Braziliei a fost înregistrată una dintre cele mai puternice furtuni de zăpadă din istoria recentă. Localnicii au rămas uluiți după ce au văzut porțiuni imense acoperite de fulgii de nea.
Ninsoarea este un fenomen extrem de rar în acea parte. Mai mult de 30 de orașe din Río Grande do Sul s-au confruntat cu fenomene meteo extreme precum: Pelotas, São Francisco de Paula, Gramado, Carlos Barbosa, Bagé, Herval, Piratini, Caxias do Sul, Marau și Farroupilha.
„Am 62 de ani și nu am văzut așa ceva niciodată. Să văd așa frumusețe a naturii este greu de descris în cuvinte”, a declarat Iodor Goncalves Marques, localnic.
„Ne confruntăm cu aceste valuri de căldură pentru că am pus dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră în atmosferă, și în felul acesta am crescut temperatura medie globală. Este normal ca atunci când ai o creștere cu 1,1 grade, cum avem în prezent, tot ce înseamnă temperaturi extreme să apară mai frecvent.
Valurile de căldură sau situațiile cu temperaturi extreme vor fi din ce în ce mai frecvente în viitor. Sunt deja mai fecvente, mai intense și ne așteptăm ca în viitor să fie și mai frecvente.
Ca să dau un exemplu, un eveniment care apărea o dată la zece ani, perioada 1850 – 1900, o să apară de nouă ori mai mult în cazul în care avem o creștere a temperaturii medii globale cu 4 grade Celsius, ceea ce este foarte mult, sau de o creștere de 3 ori, 4 ori mai mult pentru o creștere pe care o avem în prezent”
Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme (Sursa: Digi24.ro)