Pericolul în care pun bărbații omenirea. Specialiștii, șocați de rezultatul acestui studiu

Pericolul în care pun bărbații omenirea. Specialiștii, șocați de rezultatul acestui studiu
Bărbați consideră că a fi conștient de mediul înconjurător este „necuviincios”

Potrivit cercetătorilor din Suedia, bărbații singuri emit peste 18% mai multe gaze cu efect de seră decât femeile. Un nou studiu, publicat în Journal of Industrial Ecology din 19 iulie, a comparat amprenta de carbon atât a bărbaților singuri, cât și a femeilor singure. Comparațiile au fost făcute înainte și după ce ambele grupuri au făcut schimburi durabile la stilul lor de viață.

Bărbații poluează mai mult ca femeile

Cercetătorii au ajuns la concluzia că, chiar și după ce au făcut modificări pentru a-și reduce emisiile, bărbații singuri au emis încă 18% mai multe gaze cu efect de seră decât femeile. Cheltuielile bărbaților pentru bunuri determină cu 16% mai multe emisii de încălzire climatică decât femeile, în ciuda faptului că suma de bani este foarte similară, a constatat un studiu.

Cea mai mare diferență a fost la cheltuielile bărbaților pentru benzină și motorină. Cercetătorii au spus că diferențele de gen în emisii au fost puțin studiate și ar trebui recunoscute în acțiunea de combatere a crizei climatice.

Analiza a comparat bărbații și femeile singure din Suedia și a constatat că alimentele și sărbătorile au cauzat mai mult de jumătate din toate emisiile atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Diferențele de gen în impactul asupra mediului

Oamenii de știință au descoperit că schimbarea cărnii și a produselor lactate cu alimente pe bază de plante și trecerea la vacanțe bazate pe tren, mai degrabă decât utilizarea avioanelor sau a mașinilor, reduce emisiile oamenilor cu 40%.

Annika Carlsson Kanyama, de la Institutul Regal de Tehnologie KTH din Suedia, care a condus studiul, a declarat că rezultatele arată că este important să se ia în considerare diferențele dintre bărbați și femei atunci când se elaborează politica privind criza climatică.

„Sunt surprinsă că nu s-au făcut mai multe studii cu privire la diferențele de gen în impactul asupra mediului. Există diferențe destul de clare și este puțin probabil să dispară în viitorul apropiat ”, a declarat Annika Carlsson Kanyama pentru The Guardian.

ONU a considerat anterior că actuala criza climatică nu este o problemă neutră din punct de vedere al genului, constatând că disparitățile în oportunitățile economice, precum și normele societale, culturale și religioase, fac femeile mai vulnerabile la efectele sale. Un raport din 2016 a constatat că 80% dintre persoanele strămutate de criza climatică la nivel global sunt femei.

Cinci moduri în care bărbații contribuie mai mult la criza climatică decât femeile

1.Nu cheltuiesc câți bani trebuie, ci cheltuiesc cât vor

Înaintea schimbului de alternative cu emisii reduse, cercetătorii din Suedia au descoperit că bărbații, în medie, emit aproape 2000 kg mai multe gaze cu efect de seră decât femeile pe an.

Studiul a menționat că, deși nu exista o mare diferență economică între grupuri, bărbații au cheltuit doar cu doi la sută mai mulți bani decât femeile, tiparele de cheltuieli ale bărbaților și-au crescut amprenta de carbon cu 16 la sută.

Femeile au avut tendința de a cheltui mai mult pe produse și servicii cu emisii reduse, precum asistență medicală, mobilier și haine, în timp ce bărbații au cheltuit 70% din banii lor pe produse care duc la emisii mari de gaze cu efect de seră, cum ar fi combustibilul.

2.Își iau mai multe libere de sărbători

Potrivit Federației Europene pentru Transport și Mediu, industria aviației este responsabilă de aproape cinci la sută din încălzirea globală. În 2019, zborurile cu avionul au produs 915 milioane de tone de dioxid de carbon.

3.Conduc pe distanțe mai mari

Cele mai recente cifre înregistrate de ancheta națională a departamentului pentru transporturi au constatat că, în timp ce bărbații fac mai puține călătorii cu mașinile decât femeile din Marea Britanie, aceștia parcurg distanțe mai mari. Per total, bărbații parcurg cu aproximativ 670 mile mai mult cu mașina decât femeile pe an.

4.Mai puțini bărbați sunt vegani

Potrivit Greenpeace Marea Britanie, industria agricolă și defrișările reprezintă un sfert din emisiile globale de gaze cu efect de seră, în timp ce creșterea animalelor este responsabilă pentru 60% din emisiile provenite din agricultură.

Un sondaj realizat în 2014 la 11.000 de vegani din SUA a constatat că bărbații reprezintă doar 24% din numărul demografic. În Marea Britanie, un sondaj realizat în 2020 de Our Sporting Life estimează că 8,1% dintre femeile din Marea Britanie sunt vegane, comparativ cu 5,9% dintre bărbați.

5.Bărbații consideră că a fi conștient de mediul înconjurător este „necuviincios”

În 2017, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Utah și Universitatea Notre Dame au efectuat șapte experimente pe peste 2.000 de bărbați și femei americani și chinezi pentru a stabili dacă a fi ecologic este perceput ca fiind feminin.

Studiul a constatat că majoritatea bărbaților au asociat comportamentul ecologic cu a fi feminin, în timp ce atât bărbații, cât și femeile au considerat că produsele ecologice și consumatorii sunt mai feminini decât cei care nu sunt conștienți de mediu.

Concluzie

Ultimul studiu, condus de Kanyama, a constatat că atunci când grupuri de bărbați și femei au schimbat carnea și produsele lactate pentru alternative pe bază de plante, emisiile lor au fost reduse cu 32-38%. Întrucât femeile aveau tendința să mănânce mai multe produse lactate decât bărbații, pentru început, emisiile lor de carbon au fost reduse mai mult atunci când au trecut la alternativele lactate.

Studiul a constatat că emisiile provenite din aprovizionarea tuturor legumelor, indiferent dacă sunt locale sau nu, au fost scăzute. „Astfel, schimbarea către cumpărarea de opțiuni pe bază de plante în loc de carne și produse lactate este cea care contribuie la majoritatea reducerilor de emisii”, au spus cercetătorii.

Datele privind cheltuielile din analiză au fost din 2012, cele mai recente disponibile. Carlsson Kanyama a spus că este puțin probabil să se fi schimbat suficient astăzi pentru a schimba concluziile generale.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI