România va avea parte de un un adevărat spectacol pe cer în zilele ce urmează. Așadar, care este fenomenul astronomic care va avea loc în acest weekend. Ce va apărea pe cer, se va vedea chiar şi din România, astfel că locuitorii trebuie să fie pregătiți.
Pe data de 28 octombrie 2023 va avea loc o eclipsă parțială de Lună, iar evenimentul astronomic va dura 4 ore și 28 de minute, în timp ce faza maximă va dura o oră și 19 minute. Eclipsa care va avea loc sâmbătă seara va fi vizibilă din România.
Eclipsa se va produce în noaptea de sâmbătă spre duminică, moment în care Luna se va afla în Constelația Aries. Conform observatorului astronomic Amiral Vasile Urseanu, fenomenul va începe cu intrarea Lunii în penumbră, la ora 21:02, la distanță de două ore după răsăritul Lunii.
Citește și: Fenomen astronomic bizar pe cer
Pentru că penumbra Pământului nu este foarte opacă, la început culoare lunii nu se va schimba mult. Însă, în apropierea maximului evenimentului, începând cu orele 22:00, partea de jos a Lunii va începe să se transforme într-o altă culoare față de partea de sus.
Maximul eclipsei de Lună din 28 octombrie se va produce la ora 23.14, când aceasta va fi total în penumbră și 7% în umbra Pământului. După maxim, Luna își va recăpăta strălucirea și culoarea, ieșind complet din umbră la 23:53 și complet din penumbră la 01:27.s.
Pe de altă parte, Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic (INAH), anunță prin arheoastronomul Ismael Arturo Montero García de la Universitatea din Tepeyac că ”mayașii, mari observatori, aveau o cunoaștere profundă a mecanicii celeste și o mare siguranță în prezicerea eclipselor”.
Spre deosebire de astronomii moderni, experții mayași nu aveau telescoape sau alte instrumente avansate care să îi ajute în calculele lor și nici nu puteau înregistra niciun eveniment care nu era vizibil din casa lor.
Citește și: Eclipsă Solară Inelară 2023. Când va avea loc
Astfel, Montero García crede că mayașii erau capabili să prezică aproximativ 55% din eclipse – ceea ce este totuși o cifră destul de impresionantă, având în vedere lipsa tehnologiei.
”Cum se face că au fost capabili să le prezică? Pentru că nu poate avea loc o eclipsă solară decât în timpul unei Luni Noi și nu poate avea loc o eclipsă lunară decât dacă este Lună Plină”, a explicat Montero García.