Fenomene extreme în România. Vremea se schimbă drastic în weekend

Fenomene extreme în România. Vremea se schimbă drastic în weekend

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis o nouă prognoză pentru vremea din perioada următoare. Vremea se va schimba drastic începând cu acest weekend. Din păcate, meteorologii nu vin cu vești bune pentru români. România va fi cuprinsă de fenomene extreme.

Vremea se schimbă drastic: fenomene extreme în România

Specialiștii ANM avertizează cu o schimbare bruscă de temperaturi în mai multe județe de pe teritoriul României. Meteorologii au emis un nou cod galben de fenomene severe începând de vineri seară. Vom avea parte de fenomene extreme precum: ploi torențiale, vijelii și grindină. Informarea meteorologică emisă azi pe site-ul oficial este valabilă între orele 12:00 și duminică, 13 iunie, orele 23:00:

„În intervalul menționat, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, grindină. Aceste fenomene se vor semnala în zilele de vineri și sâmbătă (11 și 12 iunie), îndeosebi după-amiaza și seara, în zonele de deal și de munte, precum și în sudul, centrul și estul teritoriului.

Începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (12/13 iunie), aria ploilor însemnate cantitativ se va extinde treptat dinspre nord-vest și va cuprinde duminică (13 iunie) toate regiunile. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și, pe arii restrânse, 25…50 l/mp.”

Zone afectate: cod portocaliu de ploi într-o parte a țării

Pe parcursul zilei de 11 iunie este valabil și un cod galben de ploi care vizează instabilitate atmosferică temporar accentuată. Zonele afectate în mod special sunt: Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, sudul și estul Transilvaniei, nordul Moldovei și la munte. Și în acets caz își vor face apariția fenomene extreme precum: descărcări electrice, averse torențiale, vijelii și grindină:

„Pe parcursul zilei de vineri (11 iunie) în Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, sudul și estul Transilvaniei, nordul Moldovei și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp.”

Avem și un cod portocaliu care indică averse torențiale care vor cumula 35/50 de l/mp și restul fenomenelor menționate anterior. Zonele afectate sunt: Județul Gorj: Motru, Rovinari, Turceni, Bâlteni, Mătăsari, Plopșoru, Drăguțești, Fărcășești, Negomir, Slivilești, Borăscu, Urdari, Văgiulești, Bolboși, Drăgotești, Cătunele, Telești, Godinești, Câlnic, Glogova, Samarinești, Ciuperceni; Județul Mehedinţi: Strehaia, Corcova, Bala, Șișești, Prunișor, Broșteni, Florești, Căzănești, Voloiac, Husnicioara, Șovarna;

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI