Fenomen bizar în nordul Rusiei. Explicațiile oamenilor de știință

Fenomen bizar în nordul Rusiei

Teritoriul arctic al Rusiei a înregistrat recorduri „extraordinare” de temperatură în iunie, iar satele din tundră se confruntă cu incendii de pădure. Climatologii au explicat fenomenul.

Fenomen bizar în Rusia: recorduri de temperatură și incendii de vegetație

Teritoriul arctic al Rusiei a înregistrat temperaturi mari în luna iunie, care au provocat incendii în tundră, a informat marți șeful Agenției meteorologice ruse. „Am avut condiţii meteorologice extrem de neobişnuite în iunie şi recordurile au fost doborâte cu uşurinţă”, a declarat Roman Vilfand, liderul Agenţiei meteorologice ruse.

De altfel, mai multe regiuni din nordul Rusiei, inclusiv zone din Iakutia de la Oceanul Arctic, s-au confruntat cu un val de căldură în ultimele săptămâni. Satele din tundră se confruntă cu mari incendii de pădure.

Conform lui Vilfand, creșterea temperaturilor în Extremul Nord este cauzată de schimbările climatice și de o evoluție a circulației atmosferice, cu anti-cicloni polari mai frecvenți, generând vreme însorită. Astfel, vara, absența norilor cauzată de acești anti-cicloni încălzește Arctica.

„Meteorologii nu au observat deseori incendii periculoase în regiunile polare”, spune climatologul, menționând o ”situație surprinzătoare” cu anti-cicloni mult mai frecvenți și dificil de prevăzut.

Conform estimărilor oficiale, Rusia se încălzește de aproape 2,5 ori mai repede decât restul lumii, din cauza vastelor teritorii arctice. Schimbările climatice amenință de asemenea și permafrostul, un sol permanent înghețat, care acopertă cu un procent de 65% Rusia și pe care sunt construite multe infrastructuri.

Record de temperatură în Siberia, deasupra Cercului Polar: 38 de grade în orașul Verkhoyansk

Pe 17 iunie s-a atins un record de temperatură în orașul arctic Verkhoyansk, de 38 de grade Celsius. Același oraș a înregistrat la sfârșitul secolului al XIX-lea un record al celor mai reci temperaturi: -67,8 grade Celsius, devenind orașul cu cea mai mare diferență de temperatură de pe glob, de peste 100 de grade Celsius.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI