Incendiile din Australia, consecințe globale: cât de departe a ajuns norul de fum și cât este de toxic

Amploarea incendiilor din Australia a făcut înconjurul lumii, iar consecințele dezastrului încep să se simtă și în alte colțuri ale lumii.

Organiza Meteorologică Mondială (OMM) a venit cu un avertisment foarte important legat de urmările norului de fum generat de incendiile din Australia. Dincolo de situația foarte gravă în care se află continentul australian, norul de fum care s-a format a început să fie detectat pe celălalt mal al Pacificului, în America de Sud. În contextul condițiilor meteorologice actuale, se estimează că ar avea mari șanse să facă înconjurul lumii, conform raportului EFE.

„Sateliţi ai Administraţiei Naţionale a Oceanelor şi Atmosferei din SUA arată că fumul, deja vizibil în Chile şi Argentina, este pe cale să dea ocol Pământului”, a declarat la o conferinţă de presă purtătoarea de cuvânt a OMM, Clare Nullis.

raport incendii

Până la această oră, incendiile din Australia ar putea fi cele mai mari din istoria modernă a omenirii, în contextul în care doar în ultimii ani ne-am confruntat cu dezastre naturale de proporții astronomice. Conform estimărilor, aproximativ 10 milioane de hectare de teren au ars în Austrlia în 2019, în timp ce mult mai mediatizatul incendiu din Amazon ne-a lăsat fără 890 de hectare de pădure.

Dincolo de suprafață însă, peste 20 de persoane au murit în Australia din cauza incendiilor. Au fost distruse sute de case și s-au generat pierderi economice grave. O sursă oficială a amintit însă de da faptul că acele focuri vor fi pentru mult timp ”o amenințare pentru sănătate”, iar acesta este cel mai dezastruos detaliu.

Fumul degajat de incendii are impact asupra sănătăţii unor colectivităţi sensibile – copii, femei însărcinate şi vârstnici, şi poate afecta pacienţii cu boli respiratorii şi cardiace, a precizat la conferinţa de presă de la Geneva şi purtătoarea de cuvânt a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Fadela Chaib.

În cazul în care mai avea cineva vreun dubiu legat de acest fapt, incendiile din Australia, ”fără îndoială”, reprezintă una dintre consecințele încălzirii globale, conform purtătoarei de cuvânt a OMM.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI