Institutul Național de Statistică a făcut publice astăzi cifrele deceselor pe lunile februarie și martie. Oamenii și decesele din această perioadă, față de anul trecut. Efectul COVID-19.
Față de luna februarie, în martie au murit cu 892 de români mai mulți, ceea ce intră în normalul sezonalității. În 9 dintre cei 10 ani expuși în statistica online a raportului, luna martie a cunoscut mai multe decese decât februarie. Din ianuarie și până în martie 2020 au murit, în fiecare lună, cei mai puțini oameni față de aceleași luni ale anilor 2018 și 2019.
Efectele pandemiei în România sunt imposibil de dezvăluit în cifrele puse la dispoziție de INSP, având în vedere că institutul nu a raportat datele pe județe ori focare și că informațiile se opresc la luna martie. Într-un articol Recorder, care a centralizat informațiile pe luna aprilie, se regăsesc tendințe în județele afectate.
Graficele rezultate din comparația datelor demontează conspirațiile care spun că epidemia este o manipulare și că, de fapt, cei care sunt declarați ca morți de COVID-19 mor din cauza afecțiunilor preexistente. Numărul total al deceselor din județul Suceava, în luna aprilie 2020, este cu peste 30% mai mare decât media ultimilor patru ani. De asemenea, creșteri considerabile s-au înregistrat și în Arad, Hunedoara și Mureș.
În același timp, în județele foarte puțin afectate de COVID-19, numărul morților respectă media anilor anteriori. De exemplu, la Buzău e chiar cea mai mică mortalitate din luna aprilie în ultimii patru ani. Explicația poate fi că în perioada de izolare s-a murit mult mai puțin în accidente rutiere.
România este departe de situația înregistrată în țări precum Belgia, Italia sau Marea Britanie, unde mortalitatea a crescut cu până la 90%, un impact mult mai mare al pandemiei decât cel prezentat în datele oficiale.