După reamenajarea plajelor din celebra stațiune Mamaia, mulți turiști au fost nemulțumiți de modul în care autoritățile au decis aceste reamenajări. Se pare că dezastrul este cu mult mai mare, iar în acest sezon estival, românii ar putea să rămână fără plajă în această vară, la Mamaia. Citește mai departe și află despre dunele de nisip care depăşesc un metru, și care este motivul apariției lor.
După o lungă perioadă de reamenajare și mărire a plajelor din Mamaia, multă lume era nemulțumită de modul în care autritățile locale au decis să facă acest lucru. Procesul avea să înceapă în vara lui 2023, iar autoritățile se lăudau cu o investiție de 800 de milioane de euro, dar care s-a dovedit un adevărat dezastru.
Suntem în 2024, iar conform imaginilor de la fața locului, plaja arată ca după război, iar motivul sunt furtunile din această iarnă care au dus la erodarea plajelor refăcute, ajungndu-se acum la o diferență de nivel de cel puțin 1 metru.
Tot ca urmare a acestor fenomene, au apărut și dune de nisip, care întregesc peisajul dezastruos, pe lângă cel deja existent.
Vezi și: Plajele lărgite din Mamaia, un eșec total
Deși mai sunt câteva luni până la startu sezonului estival, sunt multe voci care spun că în 2024, turiștii ar putea rămâne fără plajă în această vară, la Mamaia, având în vedere imensule fort care ar trebui depus pentru reabilitarea plajelor.
De cealaltă parte, reprezentanții autoprităților locale spun că până la data de 1 mai, când se dă startul pentru sezonul 2024, se vor rezolva toate aceste probleme. Din păcate, furtunile și erodarea plajelor au adus și extrem de multe deșeuri.
Fenomenul este prezent și în alte stațiuni de la malul Mării Negre, precum Eforie, tot într-o zonă unde plaja a fost lărgită.
Conform unor recente rapoarte care trag un semnal de alarmă important, coasta românească de-a lungul Mării Negre este supusă eroziunii, iar „eroziunea costieră contribuie la pierderea unor terenuri deosebit de valoroase, pierdere care poate afecta ecosistemele de coastă și poate aduce prejudicii economice și sociale pentru această zonă”, se arată în cel mai recent raport.
De aceea, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Mare (ABDM), atașată Administrației Naționale Apele Române (ANR), a pus în mișcare un masterplan, denumit „Protecția și refacerea zonei costiere„, în zona Mamaia, care este unul dintre cele 11 loturi identificate ca parte a reducerii eroziunii costiere. Pe lângă Mamaia, mai sunt și alte zone afectate, de acea este nevoie de o intervenție rapidă, mai arată respectivul raport.