Îți crești singur copilul? Cum te ajută statul să trăiești mai bine

Autor: Daniel Ștefan - 12:20, 29 oct. 2018

Familiile monoparentale cu probleme financiare ar putea beneficia de ajutor de la stat, conform unui proiect de lege propus de deputații PSD și PMP.

Statul îți dă bani dacă formezi o familie monoparentală și îți este greu să-ți crești copilul sau copiii. Una dintre condiții ca să beneficiezi de ajutor de la stat este să ca banii din care trăiești să nu fie mai mulți decât suma netă echivalentă cu salariul minim brut pe economie.

Cum definește statul român familia monoparentală

Deputații definesc familia monoparentală acea familie formată dintr-o persoană adultă (de regulă, unul dintre părinți) și copilul sau copiii pe care îi cresc până la vârsta de 18 ani sau până la 26 de ani pentru cei care urmează o formă de învățământ-cursuri la zi și care locuiesc împreună.

Mai pe larg, persoana singură din familia monoparentală este persoana care:

  • este necăsătorită; este văduvă; este divorțată; al cărei soț/soție este declarat/ă decedat/ă prin hotărâre judecătorească; al cărei soț/soție se află în situațiile prevăzute la art. 178 lit. c sau d din legea nr. 287/2009;
  • al cărei soț/soție este arestat/ă preventiv pentru o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate și nu participă la întreținerea copiilor; nu a împlinit vârsta de 18 ani și se află în una din situațiile prevăzute la art. 1-5;
  • a fost numită tutore sau i s-au încredințat ori dat în plasament unul sau mai mulți copii aflați în situațiile prevăzute la 1-5; a împlinit vârsta de 18 ani și asigură întreținerea propriilor frați minori, deoarece părinții au decedat, sunt decăzuți din drepturile părintești, sunt arestați preventiv pentru o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă […];
  • este bunic/ă, unchi/mătușă singur/ă care asigură întreținerea propriilor nepoți.

Care sunt condițiile pentru a beneficia de bani de la stat daca îți crești singur copilul

Ajutorul financiar oferit de stat este destinat doar familiilor monoparentale cu probleme financiare. Asta înseamnă că acea familie trăiește cu un venit mediu lunar mai mic decât 1,5 salarii minime brute pe țară.

De asemenea, iei ajutorul de la stat doar în cazul în care copiii frecventează fără întrerupere cursurile unei forme de învățământ organizate potrivit legii, cu excepția celor care le întrerup din motive medicale și nu au absențe nemotivate în cursul unui semestru care să conducă la scăderea notei la purtare.

Cu alte cuvinte, un copil care renunță la o școală obișnuită din motive medicale (orbire, surzenie etc.) este pus pe același nivel cu unul care nu mai merge la școală pentru că nu mai vrea și pierde și ajutorul social.

În situația în care unul dintre copii repetă anul școlar din alte motive decât cele medicale ori absențele înregistrate și nemotivate depășesc numărul de 20%/semestru, se poate solicita acordarea dreptului la formele de sprijin prevăzute de prezenta lege numai după începerea anului școlar următor.

Sursa: Digi24
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI