Facultățile din România se golesc. Unde pleacă studenții români din țară?
Odată cu dispariția blocului conunist din estul Europei, numărul studenților din aceste țări plecați spre occident a crescut, iar de la an la an a apărut așa-numitul fenomen de migrație, inclusiv prin intermediul burselor de tipul Erasmus. Cel mai recent studiu în acest sens trage semnale de alarmă, precizând că, în realitate, facultățile din România se golesc. Același studiu a mai scos în evidență și unde pleacă studenții români din țară.
De 37 de ani, bursele Erasmus ajută la educația europenilor
Deși pentru tinerii români aceste pârghii au fost accesibile după 1990, trebuie spus că Erasmus există încă din 1987. Programul de burse Erasmus a fost lansat în Europa, în 1987 cu 11 membri, inclusiv Marea Britanie.
De atunci, programul a permis pentru mai mult de patru milioane de studenți să studieze într-o altă țară europeană prin finanțarea burselor și renunțarea la taxele de școlarizare.
Inițial, la momentul 1987, programul era lansat cu primul schimb cu puțin peste 3.000 de studenți între unsprezece state membre. Statele care au bătut palma în acest schimb de studenți erau Belgia, Danemarca, Germania, Grecia, Franța, Irlanda, Italia, Țările de Jos, Portugalia, Spania și Marea Britanie.
După 1990, facultățile din România se golesc
După evenimentele din Decembrie 1989, au fost nevoie de 8 ani pentru ca România să intre în acest program educațional.
Mai trebuie menționat că în România aceste programe sunt accesate la nivel liceal și universitar pentru elevi, studenți și cadre didactice, iar nivel preșcolar și învățământul primar și secundar, doar pentru cadrele didactice.
Dar, odată cu accesul la aceste progame educaționale europene, și prin finanțarea burselor și renunțarea la taxele de școlarizare, la nivel universitar a început un proces amplu de migrație a studenților către centrele universitare din Europa. Nu se știe exact numărul celor plecați în perioada anilor 90, dar după anul 2000, numărul studenților români a crescut considerabil.
Așa se face că o statistică pe o perioadă de 6 ani, între 2014-2020, arată că Erasmus+ a oferit 3,7 % din tinerii din UE șansa de a studia, de a se forma, de a face voluntariat sau de a dobândi experiență profesională în străinătate, iar bugetul a fost de 3,37 miliarde euro în 2019.
În ceea ce privește România, la finalul anului 2019, spun cei de la FES, „numărul studenților români plecați cu burse Erasmus era de aproximativ 29.000, în timp ce în 2022 acest număr a crescut la peste 44.000”.
„În mod similar, în 2019, în România soseau aproximativ 22.000 de studenți străini, iar în 2022 numărul studenților Erasmus veniți în România a depășit 33.000.
Această creștere se observă și în alte state din Uniunea Europeană, atât în Europa de Est, cât și în Europa de Vest.”, se mai arată în comunicatul emis de FES.
Unde pleacă studenții români din țară?
Documentul emis de Friedrich-Ebert-Stiftung Romania a reușit să răspundă și la întrebarea evidentă „Unde pleacă studenții români din țară?”, furniznd și datele în acest scop.
Din infograficul FES, cel mai mare număr de studenți au ales Spania, cu un total de peste 142 de mii de studenți, urmată de Italia, cu peste 100 de mii de studenți cu burse Erasmus.
Raportul statistic al României este unul alarmant, procentul studenților care au plecat fiind de 9%, în raport cu cel al studenților străini veniți la schimburi prin intermediul aceluiași program, și anume 7%. Dar, de departe, statul est european cu cel mai mare volum de studenți plecați este Estonia, cu 18%, în raport cu procentul studenților străini veniți aici.