Un sat simplu și liniștit din România, cu oameni și locuri pline de povești, mărginit de dealuri are un sfert dintre locuitorii săi cadre universitare. Ai spune că nu a real, în primă fază, însă povestea începe încă din anul 1990. Cum a fost posibil un astfel de fenomen.
Un sat din România, puțin cunoscut la nivel național, a atins un record greu de egalat: un sfert dintre locuitorii săi sunt cadre universitare. Mai exact, 5 din cele 20 de case care sunt locuite în cătunul din județul Sibiu sunt locuite de profesori ai Universității Lucian Blaga din Sibiu.
Povestea începe în anul 1990, când Dionisie Turcu, fost sportiv de performanță și șef al Catedrei de Sport din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu, a luat decizia de a căuta o locuință departe de oraș.
„În acea perioadă era un sentiment de nesiguranță și am considerat că este mai bine să ne mutăm într-un loc liniștit și sigur”, a explicat Dionisie Turcu despre decizia lui.
Citește și: Satul din România cu 7 oameni unde se vând case cu 500.000 de euro! Locul e un adevărat Paradis
Fostul șef al Catedrei de Sport din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu a fost primul profesor care s-a mutat din Sibiu în satul Petiș. La vremea respectivă, în cătun existau mai bine de 100 de case locuite. După acesta, a apărut și al doilea cadru universitar, care a decis să se mute în zonă în urma unei vizite.
Dionisie Turcu a devenit vecin cu familia colegului profesor Stoicescu, care activa tot la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. În perioada 1990-1995, populația satului a scăzut semnificativ. Au rămas în urmă terenuri, grădini, locuințe de care nu s-a mai ocupat nimeni.
Citește și: Ce s-a ales de satul din România unde soarele răsare de două ori. O adevărată lovitură
„Sunt multe case care au fost abandonate. Altele au fost cumpărate de oameni de la oraș care căutau aerul curat și liniștea. De câțiva ani, Petișul se poate mândri că are cinci familii de profesori universitari. Cum ar veni, un sfert dintre săteni sunt profesori de învățământ superior”, a spus primarul din Șeica Mare, comună de care aparține administrativ și satul Petiș, pe numele său Nicolae Șușa.
În satul Petiș s-a mutat chiar și o familie de intelectuali din București. Membrii săi cresc în prezent animale, având o fermă de 4 vaci și 60 de capre. Au părăsit Capitala în speranța de a trăi într-un loc mai liniștit, dorință ce le-a fost și împlinită.