17 ian. 2022 | 10:25

Facturi uriașe la Castelul Peleș. Cât costă gazele pentru încălzirea celor 162 de camere

Diverse
Facturi uriașe la Castelul Peleș. Cât costă gazele pentru încălzirea celor 162 de camere

Atunci când spui perioada interbelică a României, te gândești inevitabil la monarhia Casei de Hohenzollern. Fără doar și poate Casa Regală a României a însemnat mult pentru România începutului de secol XX, atât prin explozia industrializării, dar și prin ceea ce a lăsat în urmă. De la arhitectură și până la primele căi ferate. Printre bijuteriile arhitecturale lăsate de Casa Regală, se află și Castelul Peleș, situat aproape de stațiunea Sinaia din județul Prahova. Cu cele 162 de camere impozante, pline de istorie, celebrul castel atrage și astăzi turiștii din toate colțurile lumii. Numai că o astfel de construcție, așa cum era de așteptat, are și costuri mari de întreținere.

Castelul Peleș, o bijuterie arhitectonică contemporană

Casa de Hohenzollern, prin regele Carol I și regina Elisabeta, aveau să aducă României un statut extrem de important la sfârșitul secolului al XIX-lea și început de secol XX în Europa și în lume. În afară de explozia industrializării și a modernizării României, regele Carol I a mai rămas în istorie și prin edificiile construite, demne de un cap încoronat.

Castelul Peleș, un simbol al stațiunii Sinaia, a fost o ambiție personală a regelui de a construi un edificiu demn de un rege, lucru care de altfel s-a și întâmplat, rămânând peste timp un adevărat simbol al regalității de pe aceste meleaguri.

Primul reprezentat al Casei de Hohenzollern, regele Carol I lua decizia ca în micuța stațiune Sinaia să înceapă construirea unui edificiu neorenascentist. Demararea construcției avea să înceapă în 1873, durând nu mai puțin de 41 de ani, până în 1914. Inaugurarea sa oficială a avut loc în 1883, în prezența regelui Carol I.

A fost unul din cele mai îndrăznețe proiecte, întregul castel fiind construit din lemn, piatră, cărămidă și marmură. Astăzi, Castelul Peleș cuprinde 162 de camere din care 80 de dormitoare și 30 de băi foarte moderne pentru acele timpuri, din care doar 10 pot fi vizitate de turiști.

Întregul castel se întinde pe o suprafață de 3200 mp. Regele Carol I avea să-și vadă proiectul dus la final în 1914, an în care, de altfel, pe 10 octombrie, la 75 de ani, avea să treacă în neființă, fiind succedat pe tronul României de nepotul său prințul Ferdinand I, numit succesor în 1886.

Facturi uriașe la Castelul Peleș

Toate cele 162 de camere sunt și astăzi la fel ca atunci când au fost pentru prima dată locuite de membrii Caseri Regale, toate împodobite cu cele mai frumoase exemplare de artă europeană datorită lemnului sculptat, candelabre din cristal de Murano, vitralii germane și pereți acoperiți cu piele de Cordoba,  statui, covoare, mobilier, tapiserii, ceramică, porțelanuri de Meissen și Sevres și multe altele.

Dar ca și atunci, și astăzi o astfel de bijuterie se întreține cu bani destui de mulți, mai ales când vine vorba de căldură, pentru că aici este nevoie de o anume temperatură pentru a putea fi păstrate în condiții optime toate valorile regăsite, dar și facturi mari la energia electrică.

Încă de la inaugurare, Castelul Peleș a fosr printre primele construcții care au beneficiat de curent electric și încălzire centrală, fiind folosite centrale și atunci, dar și astăzi. Centrala modernizată folosită acum, lucrează în fiecare zi, timp de 16 ore pe zi, pentru a putea încălzi toate camerele.

Dacă vă întrebați cam care ar fi costurile, de exemplu, la facturile pentru gaze, folosite la încălzirea tuturor celor peste 160 de camere, cu toate scumpirile din ultima vreme, spun administratorii castelului, suma datorată este de 86.463 de lei. Administratorii spun că valoarea facturii a crescut cu cel puțin 80%, față de aceeași perioadă, a anului trecut, fiind vorba de luna decembrie.

Oricum, în comparație cu factura din 2013, suma de pe luna decembrie 2021 este mult mai mică. În 2013, administratorii castelului erau nevoiți să plătească, nu mai puțin de 110.000 de lei la factura pentru gazele naturale folosite la încălzirea edificiului.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Documentul obligatoriu de la 1 ianuarie. Românii care trebuie să-și schimbe urgent actele
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Centralele pe gaz devin interzise! Cele mai vechi de 30 de ani vor trebui înlocuite
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
ALERTĂ AERIANĂ în România! Armata a DETECTAT o ȚINTĂ de mici dimensiuni
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro