Ziua Regelui se sărbătorește, în fiecare an, pe 10 mai, iar autoritățile organizează, de regulă, mai multe evenimente culturale. Cândva, 10 mai era Ziua Națională a României.
Ziua Regelui se sărbătorește și în acest an la București. Startul festivităților va fi dat la ora 11, în Piața Revoluției, în fața Palatului Regal, unde va avea loc o demonstrație militară.
De asemenea, la statuia regelui Carol I, vor fi depuse flori, iar la ceremonie vor participa membrii Casei Regale, printre care Majestatea Sa Margareta, principele Radu, principesa Elena, principesa Sofia şi principesa Maria. Vineri seară, în grădina Palatului Elisabeta va fi organizată și o petrecere cu mai mulți invitați, începând cu ora 17:00.
Printre invitaţii de la Palatul Elisabeta se numără reprezentanți ai mai multor comunități din țarp, demnitari, reprezentanți ai societății civile, dar și profesori și elevi. Vor fi prezenți la Garden Party și reprezentanţi ai Armatei României, ai Bisericii şi membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti. Vor participa Orchestra Reprezentativă a Armatei României, Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” şi Jandarmeria călare.
Tot vineri, de Ziua Regelui, în aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” , după ora 18, va avea loc Gala Societăţii de Cultură Macedo-Română. Festivitățile continuă sâmbătă, cu finalele la Cupa Reginei şi Cupa Regelui la Oină, începând cu ora 10.00, pe Stadionul Arcul de Triumf.
Între 1866 și 1916 și, mai apoi, între 1918 și 1947, Ziua Națională a României se sărbătorea pe 10 mai, de Ziua Regalității. Ziua are legătură cu data încoronării ca Rege al României ai principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, care a avut loc în 1866.
Ziua Regelui marca proclamația de independență a României față de Imperiul Otoman, proclamație care a avut loc la 10 mai 1877. Ziua națională, la 10 Mai, era sărbătorită de toți românii care luau parte la o bătaie de flori la șosea, iar întreaga țară era în sărbătoare.
Ziua Regelui a fost interzis în 1917, în timpul ocupației germane. Definitiv a fost interzisă abia în 1947, când comuniștii au venit la putere și când Regele Mihai a fost forțat să abdice.