O discuție, din ce în ce mai obsedantă, este cea despre riscul facturilor și mai mari le energia electrică. Așa cum scriam într-un alt articol, consumatorii casnici trebie să fie atenți la fiecare detaliu oferit de furnizor. Fie că vorbim de contractul de servicii, fie de citirea corectă a contorului, toate aceste aspecte contează. Dacă nu ținem cont, ar putea să apară facturi de 15 ori mai mari pentru români pentru această greșeală. Așadar, atenție la ce semnați!
Lipsa de atenție atunci când semenzi un contract, mai ales când vine vorba de anumite servicii (indiferent de ce tip), costă. În cazul de față, contractele semnate de clienți cu furnizorii de energie electrică trebuie citite cu mare atenție. Acolo unde este cazul chiar se poate apela la un consultant, care poate fi în măsură să vă ajute. Contractele de acest tip prezintă anumite chichițe, să le zicem, care dacă nu sunt înțelese ne pot scoate extrem de mulți bani din buzunar.
Așa cum scriam anterior aici, este extrem de important să știm ce semnăm, altfel riscul este de a avea facturi de 15 ori mai mari. Motivul este unul cât se poate de simplu. Având în vedere cât a ajuns să coste kWh acum, anume 3 lei/kWh, dacă nu avem un preț fix, stabilit prin contract, riscăm să plătim mai mult. Deși prețurie sunt plafonate pentru anumite categorii de consumatori, asta nu exclude acest risc.
Vezi și: Cea mai mare factură la curent electric din România. Ce a pățit o familie din Alba
Dacă te decizi să-ți schimbi funrizorul, cum s-a întâmplat deja în multe cazuri, contractul trebuie făcut conform normelor existente. Adică, în cazul în care știi că ai un consum sub 100kWh, prețul ar trebui calculat conform plafonării de 0.68 lei și nu mai mult.
Dacă ai consum între 100 și 255kWh, atunci calculul se face conform prețului de 0,80 lei pentru un kWh. Problema, însă, este la cei cu un consum peste 255kWh, aceștia fiind obligați să plătească prețul stipulat în contract, dar nici acesta nu este fix. În funcție de costurile furnizorului, în acest caz prețul este unul variabil. De-aici apare acest risc despre care am vorbit anterior.
În această situație, riscul de a avea facturi de 15 ori mai mari este unul cât se poate de mare. O cauză ar fi citirea incorectă a contorului și furnizarea greșită a consumului, sau lăsarea la latitudinea furnizorului de a calcula consumul real sau cel estimat (despre care am scris aici). Așa că, mare atenție la ce contracte semnați, mare atenție la citirea consumului și la ce calcule de preț fac furnizorii.