Facebook dă jos propaganda PSD. Cum erau folosite pagini și conturi pentru manipulare

Facebook dă jos propaganda PSD. Cum erau folosite pagini și conturi pentru manipulare
Paginile care răspândeau știri false (fake news) și care distribuiau știri tendențioase la adresa opoziției au fost închise, anunță Facebook. Foto: DFRLab.com

Facebook a eliminat o rețea de patru pagini, 26 de conturi de pe rețeaua sociala și un grup public. Toate distribuiau conținut considerat neadecvat, mai exact, informații formulate părtinitor în favoarea PSD sau așa-numitele „știri false” (fake-news) în care, de obicei, erau denigrați membri ai opoziției, anunță site-ul de analiză în domeniu DFRLab.

Respectivele pagini și conturi Facebook au promovat conținut găzduit de mai multe domenii care se prezintă ca site-uri de știri. Mai departe, fiecare pagină dintre cele eliminate distribuia informațiile și prin conturile oficiale ale PSD deschise pe rețeaua de socializare.

Analiza realizată de site-ul DFRLab arată că există un grad de coordonare între paginile pro-PSD de pe Facebook, domeniile de știri afiliate și grupul Facebook. Astfel de pagini au fost închise tot joi, 7 martie 2019, și în Marea Britanie.

„Astăzi am eliminat mai multe Pagini, grupuri și conturi care s-au implicat într-un comportament coordonat neautorizat pe Facebook și Instagram. Cele două operațiuni interne pe care le-am găsit au provenit din Regatul Unit și România. Nu am găsit nicio legătură între aceste seturi de activități, dar au folosit tactici similare prin crearea de rețele de conturi pentru a-i induce în eroare pe alții despre cine erau și despre ce făceau.” Facebook 

Aceste pagini și conturi din România își desfășurau activitatea într-o țară puternic afectată de disputele politice și, mai ales, într-un an electoral, notează site-ul DFRLab. Românii își vor alege, din nou președintele, iar campania electorală a început de ceva vreme cu atacuri între PSD, principalul partid aflat la guvernare și Kalus Iohannis, președintele în funcție, dat ca favorit pentru un nou mandat, potrivit sondajelor recente.

În acest context respectivele pagini și conturi Facebook distribuiau conținut părtinitor sau apreciat de Facebook ca fiind „fake news”.

Facebook în luptă cu „DeStânga”, „Momentulzero” & „PeRele.ro”

Trei dintre cele patru pagini Facebook românești au fost create într-o săptămână: „Momentulzero” & „PeRele.ro” pe 20 decembrie 2018 iar „DeStânga”era deschisă pe 26 decembrie anul trecut. Pagina de știri „ANTI FAKE News” a fost creată în toamnă, mai exact la data de 11 septembrie.

Facebook PSD
Logo-urile paginilor și conturilor de Facebook apreciate ca suspecte din cauza comportamentului. Acestea au fost eliminate de pe rețeaua de socializare. Foto: DFRLab.com

Dacă pagina „Momentulzero” s-a clasificat ca având un conținut „Media”, „DeStânga” și „ANTI FAKE News” s-au deschis ca site-uri de „News & Media”. În schimb „Pe Rele.ro” s-a clasificat ca „Just For Fun”.

Reprezentanții rețelei sociale au anunțat că lucrează în mod constant pentru a detecta și opri acest tip de activități.

„Nu vrem ca serviciile noastre să fie folosite pentru a manipula oamenii. Eliminăm aceste pagini și conturi pe baza comportamentului lor, nu a conținutului pe care l-au postat. În fiecare dintre aceste cazuri, oamenii din spatele acestei activități s-au coordonat și au folosit conturi false pentru a se prezenta cu date eronate și aceasta a fost baza acțiunii noastre.” Facebook

Reprezentanții platformei atrag atenția în același comunicat că, deși se fac progrese în eradicarea acestor abuzuri comise pe rețeaua de socializare, paginile cu un conținut necorespunzător reprezintă o provocare continuă, mai ales că persoanele din spatele acestora sunt „determinate și bine finanțate”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI