Fabrica de țigarete din Sfântu Gheorghe, transformată după modelul „Palatului minunilor” din Budapesta

Fabrica de țigarete din Sfântu Gheorghe, transformată după modelul „Palatului minunilor” din Budapesta
Fabrica de țigarete din Sfântu Gheorghe, transformată după modelul „Palatului minunilor”

Fabrica de Țigarete din Sfântu Gheorghe urmează să fi achiziționată de autoritățile locale. Acestea vor să îl transforme într-un „Palat al minunilor”, la fel ca și cel din Budapeste.

Fabrica de Țigarete, transformată în „Palatul minunilor”

Primăria a anunțat că, cel mai probabil, contractul de vânzare – cumpărare urmează să fie semnat săptămâna viitoare, cu suma de 4,9 milioane de euro. Autoritățile locale își exercită dreptul de preempțiune asupra clădirilor și terenurilor firmei Galaxy Tabacco SA București. Acestea au fost scoase la licitație de lichidatorul judiciar.

Antal Arpad, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, a declarat că imobilul va fi reabilitat, apoi introdus în circuitul public. O parte va fi destinată copiilor și tinerilor pentru organizarea evenimentelor, cursurilor și activităților pentru petrecerea timpului liber.

La conferința de presă a fost prezent și viceprimarul Kelemen Hunor. Acesta a precizat că fosta Fabrică de Țigarete, construită la începutul anilor 1900, este un monument istoric. De asemenea, acesta apreciază efortul autorităților locale de a salva această clădire de patrimoniu.

„Mă bucur că municipiul Sfântu Gheorghe face un efort bugetar şi reuşeşte să cumpere această clădire sau acest complex de clădiri, fiindcă astfel va intra în circuitul public, nu se va demola, nu se vor construi aici nişte blocuri de locuinţe. E nevoie şi de cartiere de locuinţe, dar nu în centrul oraşelor şi după renovare, după un proiect care urmează să fie pus pe hârtie, va intra în circuitul public pentru copii, pentru tineri, pentru scopuri culturale, educative”, a declarat Kelemen Hunor.

Fosta Fabrică de Țigarete s-a închis acum 10 ani

Primarul Antal Arpad a declarat că autoritățile locale au achiziționat în ultimii 15 ani mai multe terenuri și imobile. În acest fel, s-a sporit averea comunității locale. Printre acestea se regăsesc fostul IAS de la Câmpu Frumos, iar în locul acestuia a fost construit Parcul Industrial.

Alte exemple date de edil au fost Casa Bene, unde a fost amenajat Muzeul Cinegetic, fostul sediu al Băncii Naționale Române, acolo unde urmează să fie înființat Centrul de Inovare și Start-up Design Bank. Mai mult de atât, fostul hotel Bodoc situat în centrul orașului, care va fi demolat, iar în locui acestuia se va construi un centru cultural, dar și de tineret.

Fabrica de Țigarete unde s-au făcut legendarele țigarete Snagov, Carpați și Mărășești, și-a încheiat activitatea încă din anul 2011. Atunci a fost suspendată autorizația de producție și comercializare. Câțiva ani mai târziu, compania a intrat în insolvență din cauza datoriilor care au fost acumulate către bugetul de stat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI