30 sept. 2023 | 14:20

Fabrica celebră din București care va fi demolată. Ce va fi construit în locul ei

Info Imobiliare
Fabrica celebră din București care va fi demolată. Ce va fi construit în locul ei
Fabrica are o vechime de 154 de ani

În urmă cu 154 de ani Bucureștiul devenea primul oraș din Europa cu o fabrică construită pe structură metalică, iar mai apoi, producția acestei fabrici era medaliată cu aur la celebra Expoziție Universală de la Paris. Este vorba de celebra Fabrica de bere Grivița, astăzi din păcate, o paragină. Dar, lucrurile sunt pe cale să se schimbe, ca urmare a unui ambițios proiect imobiliar de cel puțin 40 de milioane de euro. Citește și află ce va fi construit în locul ei.

Fabrica de bere Grivița și cea mai premiată bere în perioada interbelică

Anul de grație 1869 avea să aducă o investiție în premieră în spațiul economic al Capitalei, o fabrică de bere unicat în Europa și cu o producție de ebere anuală de 7600 de litri.

Era prima fabrică construită într-un sistem invoator în Europa, pe structură metalică.

Află și: Fabrica din România care se închide deși funcționează din 1960. Angajații vor fi concediați

Pe lângă fabrica propriu-zisă, aici se mai aflau terase, berării, mai multe spații pentru evenimente, un obelisc spectaculos, zone rezidențiale pentru parte din angajați, o piață centrală și două construcții masive, o orăzerie și o mărțărie, construite în stil art-deco.

Fabrica celebră din București care va fi demolată. Ce va fi construit în locul ei

Planul fabricii Luther Grivița din 1869

Cel care avea să facă aceast impresionantă investiție era un om de afaceri de origine germană, Erhard Luther, de altfel prima investiție de acest fel din Bucureștiul sfârșitului de secol, iar modul în care afaceristul a condus lucrurile i-au adus în scurt timp și titlul de ”furnizor al Casei Regale a României”.

A avut a șasea parte din producția totală de bere pe plan local

La 36 de ani de la construcție, afaceristul german va vinde întregul complex unor frați, tot nemți, din Brașov, și anume frații Czell care au investit noi sume de bani, astfel ridicând producția de bere la 17.000 de hectolitri în acel an, iar până în 1910, fabrica de bere Grivița ajungea la 67.000 de hectolitri.

Vezi și: O nouă fabrică în România. Angajările vor curge pe bandă rulantă, investiție de milioane de euro

Ulterior, la 12 ani de la aciziția fabricii, frații Czell schimbă afacrea ăn societate pe acțiuni, cu ei acționari majoritari, iar în 1928 devenea principalul mare producător de bere din România, cu a șasea parte din producția totală de bere pe plan local.

După naționalizarea din 1948, i se scimbă de cel puțin două ori numele. Prima dată avea să fie denumită Întreprinderea de Bere București – Fabrica Grivița, în 1948, iar după 1970 i se va schimba numele în Fabrica ”Gambrinus”.

Investițiile post-decembriste la fabrica de bere Grivița

După o lungă perioadă în care a activat sub numele de ”Gambrinus”, după 1990, s-a trecut la rebrand-uirea facbricii prin investiții importante.

Investițiile veneau în 1998, printr-un grup de investiții britanico-american, iar la finalul proiectul investițional din martie 2000, investitorii relansau producția, ulterior fiind preluată de cei de la Heibeken, în 2007.

Fabrica celebră din București care va fi demolată. Ce va fi construit în locul ei

Ce a mai rămas din clădirile fabricii

Dar partea veche a fostul complex de producție avea să intre într-o degradare masivă, deși clădirile de aici intrau sub patronajul PMB ca parte a listei cu clădirile monument în patrimoniul cultural al Bucureștiului.

Ce va fi construit în locul ei, într-un proiect de aproape 40 de milioane de  euro

Conform datelor din piață, un antreprenor străin este gata să remodezele clădirile rămase în picoare din fosta fabrică, fiind vorba de dezvoltatorul lituanian Hanner care a achiziționat terenul pe care se află aceste clădiri, pentru 5 milioane de euro în 2016.

Vezi și: Secretele investițiilor în imobiliare. Sfaturile prețioase de care să ții cont înainte să începi

Conform reprezentanților investitorului, se intenționează să construiască birouri și apartamente în valoare de 40 de milioane de euro, a anunțat compania. Noul proiect de dezvoltare era programat să înceapă în toamna aceluiași an.

„Am planificat să construim 20.000 de metri pătrați de spații de birouri și 160 de apartamente”, a declarat președintele consiliului de administrație al Hanner, Arvydas Avulis.

Tranzacția includea trei obiecte protejate de 11.000 de metri pătrați și rămășițele fațadei fabricii de bere. Aceste structuri urmează să fie restaurate și transformate în birouri și facilități rezidențiale.

Fabrica celebră din București care va fi demolată. Ce va fi construit în locul ei

Noul proiect imobiliar dezvolat de dezvoltatorul lituanian Hanner

În spatele acestui proiect îndrăznețt se află arhitectul Raluca Antonescu, care decalra recent despre ce este vorba în acest nou proiect imobiliar:

”Fosta Fabrica Grivița e un proiect de dezvoltare imobiliară, de gentrificare (ca la New York sau Londra) a unei zone destul de mohorâte din București și mă interesa subiectul dintr-o curiozitate personală.

Știam că au fost implicați oameni faini în dezvoltarea conceptului, de la arhitectul Bogdan Babici și echipa sa, până la artistul Cătălin Năstăsoiu pentru crearea inițială a conceptului de branding, și știam că la un moment dat totul s-a împotmolit în… avize.

Mă interesa să aflu cât e zvon și cât e adevăr și interviul acesta a fost și o confirmare a onestității unei femei care știe să se lupte și a cărei ambiție proverbială se simte în fiecare propoziție.”, povestește arhitectul pentru publicația ”Oh, Da

În București, compania a finalizat tot în 2016 construcția unui cartier rezidențial în Parcul Tineretului, care dispune de 428 de apartamente. Anterior, în capitală, Hanner a finalizat proiectele Carol Park Residence și CityCenter.

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Generalul american Ben Hodges crede că Rusia a declanșat deja Al Patrulea Război Mondial
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Natalia Mateuț și Cătălin Cazacu, dezvăluiri din culise. De când este vedeta singură
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Statul NU mai vrea banii românilor. S-a dat ordin oficial. Adio, plăți!
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
RUSIA a LANSAT RACHETELE BALISTICE! RĂSTURNARE în RĂZBOI
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro