Medicul pshiatru Gabriel Diaconu spune că înțelege de ce Dan Bittman a ajuns să conteste cu vehemență restricțiile impuse de către autorități, luând în considerare faptul că nu are o educație medicală.
Astfel, specialistul spune că afirmațiile lui nu fac decât să îngreuneze munca medicilor, atunci când vine vorba de omul de rând. De menționat este că Dan Bittman nu s-a sfiit să pună la îndoială măsurile autorități, într-o tiradă în care a contestat inclusiv cifrele anunțate zilnic populației. Dan Bittman a afirmat că nimeni nu poate spune care este, de fapt, bilanțul deceselor provocate de coronavirus, din moment ce medicii nu efectuează necropsiile în momentul în care pacienții mor pe paturile de spital.
Psihiatrul Gabriel Diaconu a spus, pentru Adevărul, cum a ajuns Dan Bittman să gândească așa despre coronavirus, în contextul unei pandemii.
”Despre coronavirus am învăţat destul de mult în această perioadă. Şi din păcate n-am învăţat să-l tratăm cu mult mai bine. Studiile care vin şi care arată că scădea mortalităţii folosind un agent sau altul, de obicei sugerează efecte modeste. Şi ale Remdesivirului şi ale plasmei convalescente şi ale dexametazonei. Pe de altă parte, răspândirea lui este inexorabilă. Şi atunci când ai o răspândire inevitabilă, e clar că la oameni de vârsta noastră va fi în zona banală, pe etajul de vârstă a lui Dan Bittman continuă să fie relativ modestă. Acum, Dan Bittman însuşi a anunţat că părinţii lui s-au prăpădit. Pe de altă parte, dacă părinţii lui ar fi trăit, probabil că ar fi fost un pic mai cumpătat, pentru că ar fi înţeles în momentul acela că mai are nişte vieţi pe mână.
E simplu să vorbeşti în spaţiul public pentru că ai un cuţit la os financiar. E simplu şi emoţional e de înţeles. Poporul interpretează problema asta medicală destul de naiv. Nu poţi să te aştepţi la altceva, nici măcar de la Dan Bittman. Eu pot să înţeleg că omul are o educaţie muzicală, dar cu siguranţă nu are o educaţie medicală. Şi neavând o educaţie medicală, opiniile domniei sale despre această pandemie sunt în linie cu vulgul. Adică, au un caracter folcloric. Şi având un caracter folcloric şi derivând dintr-o gândire populară, cel mult declaraţiile dânsului reflectă starea de neînţelegere la nivelul populaţiei”, a declarat dr Gabriel Diacunu pentru Adevărul.
Dr. Diaconu a mai spus că afirmațiile de felul acesta, din partea unor persoane publice, fac foarte mult rău, deoarece îi încurajează pe oamenii de rând să conteste autoritatea medicilor.
”Este suficient să vorbeşti cu un medic infecţionist, cu un medic care a avut un pacient cu Covid şi dintr-o dată se schimbă natura conversaţiei. Pentru că analizele biologice ale pacienţilor nu mint, radiografiile lor pulmonare nu mint. Drept urmare, ce spune domnul Bittman, pentru mine e o picătură într-un ocean de moloz. Nu contează! Singura diferenţă este că ne face mie şi colegilor mei viaţa mai grea când vine vorba despre omul de rând şi nu este ok.
Există o cifră iluzorie a morţilor caare o să-i reducă pe ei la tăcere. Dar ne-o permitem? Eu sunt sigur că oamenii aceştia care clevetesc, în momentul în care de la 100 de decese zilnic, o să avem 500 sau 1.000, oamenii aceştia nu vor mai avea loc pe televizor să discute ei şi să se înfoaie aşa ca nişte cocoşi despre ştiinţa lor despre coronavirus”, a mai declarat specialistul.