Expertul român în sănătate, dezvăluiri noi despre vaccinare. Ce trebuie să aflăm înainte de vaccin

Expertul român în sănătate, dezvăluiri noi despre vaccinare. Ce trebuie să aflăm înainte de vaccin
Ce trebuie să aflăm înainte de vaccinare

Cu puțin timp în urmă, specialistul în politici de Sănătate, Vlad Mixich a postat pe rețelele de socializare noi informații despre vaccinarea împotriva coronavirus. Toți românii aflați sub tratament anticoagulant trebuie să știe acest lucru.

Expertul român în sănătate, dezvăluiri noi despre vaccinare

Așadar, potrivit mesajului postat pe pagina de Facebook a președintelui Observatorului Român de sănătate, toate persoanele care iau tratament anticoagulant sau antiagregant se pot imuniza împotriva noului coronavirus. Aceștia nu sunt nevoiți să întrerupă tratamentul.

Următoarele precizări sunt validate de prof. Univ. dr. Theodora Mariana Nicoleta Benedek, președinta Comisiei de cardiologie a Ministerului Sănătății, astfel:

  • ”Pacienților aflați sub tratament anticoagulant cronic cu preparate cumarinice (Warfarină, Acenocumarol ) cu INR în marja terapeutică (2,0-3,0) li se poate administra vaccinul în siguranță. Nu se va întrerupe tratamentul anticoagulant.
  • Pacienții cu proteze metalice mitrale și aortice trebuie să-și dozeze INR-ul înainte de vaccinare. În cazul în care INR este peste 3,0 se recomandă consultarea medicului prescriptor în vederea ajustării dozelor de anticoagulant.
  • Pacienților aflați sub tratament cu noile anticoagulante de tip NOAC (Apixaban, Rivaroxaban, Edoxaban, Dabigatran) li se poate administra vaccinul în siguranță, fără a omite nicio doză de anticoagulant.
  • Pacienților aflați sub tratament cu anticoagulant injectabile (heparine cu greutate moleculară mică sau fondaparinux) li se poate administra vaccinul în siguranță. Ca măsură de precauție suplimentară se poate recomanda administrarea dozei zilnice de anticoagulant după administrarea vaccinului, fără a omite nicio doză de anticoagulant.
  • Pacienții în tratament cronic cu antiagregante plachetare (Acidul acetilsalicic, Clopidogrel, Ticagrelor, Prasugrel) nu necesită nicio ajustare a medicației și nu trebuie să întrerupă medicația.
  • e recomandă utilizarea seringilor de 1 ml, cum ar fi cele de 23G sau 25G grosime a acului (acele trebuie să fie foarte subțiri).
  • Este recomandată menținerea unei presiuni continue la nivelul locului de injectare, prin apăsare, pentru minim 2 minute.
  • În cazul formării unui hematom, pacientul trebuie sa contacteze medicul curant” se arată pe pagina de Facebook a lui Vlad Mixich.

Ce spune Klaus Iohannis despre certificatele de vaccinare

Nu cu mult timp în urmă, Președintele Klaus Iohannis susținea că, impunerea unui certificat de vaccinare la nivelul Uniunii europene nu este o idee bună.

”Nu consider că este o idee bună. Trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar trebuie folosit pentru motive medicale nu pentru călători. Să folosim aceste certificate ca să împărțim populația Europei în două nu mi se pare un lucru bun”, a declarat președintele României Klaus Iohannis.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI