15 ian. 2021 | 11:34

Vaccinarea anti-Covid-19, diferită pentru această categorie de pacienți: „Au nevoie de altă seringă, alt ac şi analize înainte”

Sănătate
Vaccinarea anti-Covid-19, diferită pentru această categorie de pacienți:
O nouă categorie de bolnavi întâmpină probleme pentru vaccinul anti-covid

Apar informații noi cu privire la modul în care anumiți pacienți trebuie să se vaccineze anti-Covid-19. Majoritatea persoanelor știu că vaccinul nu este indicat persoanelor cu alergii și nici femeilor însărcinate. Există totuși și alte categorii de bolnavi asupra cărora medicii trebuie să fie mai atenți când vine vorba de noul vaccin.

Ce bolnavi trebuie să fie precauți înainte de vaccinare

Medicul Alice Munteanu a explicat în această dimineață, la Antena3, la ce trebuie să fie atente persoanele care iau anticuagulante orale. Tratamentul cu aceste medicamente poate cauza complicații, astfel că, persoanele care consumă acest tip de pastile trebuie să aibă în vedere câteva aspecte.

Tratamentul cu anticogulant este prescris pentru a preveni formarea de trombi (cheaguri de sange) sau extinderea celor deja formati la nivelul sistemului circulator (vase si inimă).

Pe lângă faptul că este nevoie de un set de analize înainte, pacienții trebuie să le semnaleze cadrelor medicale faptul că se află sub tratament cu anticuagulante pentru a folosi un alt tip de seringă cu un ac diferit de cel clasic.

Medicul Alice Munteanu le-a recomandat acestor pacienți să-și facă analiza denumită INR cu 24 de ore înainte de vaccinare.Pentru ca vaccinul să poate fi făcut în siguranță, medicul subliniază că rezultatul trebuie să fie la limita minimă a normalului, adică 2,3.

“INR sau Raportul normalizat internațional reprezintă un calcul bazat pe rezultatele timpului de protrombina (PT), utilizat pentru monitorizarea persoanelor care sunt tratate cu anticoagulante. PT măsoară numărul de secunde necesare pentru formarea unui cheag de sânge în probele de sânge ale unei persoane după adăugarea de reactivi”, potrivit specialiștilor clinicii Regina Maria

Ce rezultat ar trebui să iasă la analiză pentru a putea face vaccinul

Medicul a dat asigurări cu privire la posibilitatea acestor pacienți de a se vaccina, însă e nevoie de atenție sporită pentru a elimina orice risc. În plus, modul în care se realizează vaccinul este puțin diferit, fiind interzisă masarea după vaccin.

„Da, se pot vaccina împotriva COVID-19 şi cei care iau tratament cu anticoagulant oral, cu câteva mici amendamente. Au nevoie de o altă metodă de vaccinare, altă seringă, alt ac şi trebuie să facă nişte analize înainte.

Aceşti pacienţi ştiu că iau nişte medicamente pentru care trebuie să-şi facă o analiză care se numeşte INR. Ei trebuie să facă analiza cu 24 de ore înaintea vaccinării şi ea trebuie să fie la limita minimă a normalului.

Practic, rezultatul acestei analize pentru anumiţi pacienţi cu probleme cardiovasculare trebuie să fie 2-3, însă cei care sunt purtători cronici de proteze mecanice trebuie să aibă valori ceva mai mari.

Acest vaccin se face doar intramuscular doar, se folosesc ace subţiri şi trebuie să ţinem apăsat mai mult de 3-5 minute la locul injectării. Atenţie, nu masăm!”, a transmis medicul cardiolog Alice Munteanu, vineri, în exclusivitate, la Antena 3.

Medicul Alice Munteanu a ținut să precizeze că din această categorie căreia trebuie a-i fi acordată atenție deosebită la vaccinare mai fac parte și persoanele care au o patologie cardiovasculară, precum  persoanele cu tromboembolie pulmonară, cele care au suferit accidente vasculare ischemice, cei care suferă de fibrilație atrială sau cei cu tromboză venoasă profundă.

De asemenea,  pacienţii care au suferit diferite intervenții chirurgicale ortopedice sau cele care se află sub tratament pentru diferite tipuri de cancer trebuie să se adreseze medicilor.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Victor Ponta, o nouă poză cu Donald Trump. Diversiunea lansată de Realitatea TV, demontată magistral de fostul premier
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Călin Georgescu a luat decizia. A anunțat în direct: Mă dezic total!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro