12 apr. 2021 | 08:10

Experții din Israel, mărturisire de ultimă oră despre eficacitatea vaccinului Pfizer

Sănătate
Experții din Israel, mărturisire de ultimă oră despre eficacitatea vaccinului Pfizer
Cazurile zilnice de Covid-19 încep să revină din nou

De ceva vreme majoritatea experților au căutat modalități de a contracara noua tulpină covid din Africa de Sud. Cel mai recent studiu trage un nou semnal de alarmă în privița eficacității celor două doze de vaccin Pfizer împotriva acestei noi tulpini.

Fficacitatea vaccinului Pfizer în fața tulpinii sud-africane

Noua variantă a virusului descoperită pentru prima dată în Africa de Sud este capabilă să reziste  la vaccinul Pfizer-BioNTech. Potrivit unui nou studiu israelian noua tulpină este mai rezistentă. Studiul cercetătorilor israelieni nu a fost încă evaluat de colegii din întreaga lume, relatează CNBC.

Cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv și Clalit au examinat aproape 400 de persoane. Majoritatea au avut testul pozitiv pentru Covid-19 după ce au primit cel puțin o doză de vaccin. Le-au comparat cu același număr de persoane care au fost infectate și nevaccinate.

În urma studiului s-a descoperit că prevalența B.1.351 în rândul pacienților care au primit două doze de vaccin a fost de aproximativ de opt ori mai mare decât la cei care nu au fost vaccinați, mai spune studiul. Datele, publicate online în weekend, sugerează că B.1.351 este mai capabil să „spargă” protecția vaccinului decât tulpina originală, au scris cercetătorii în studiu.

”Pe baza modelelor din populația generală, ne-am fi așteptat la un singur caz al variantei sud-africane, dar am văzut opt. Putem spune că este mai puțin eficient.

Dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili exact cât de mult.”, a declarat pentru ”The Times of Israel” profesorul Adi Stern, care a condus cercetarea.

Noile date apar pe măsură ce îngrijorarea crește legat de eficacitatea vaccinului Pfizer în fața noilor tulpine. Variantele extrem de contagioase, despre care studiile au arătat că pot reduce eficacitatea vaccinurilor, ar putea împiedica progresul lumii în ceea ce privește pandemia.

Cazurile zilnice de Covid-19 încep să revină din nou

În acest moment Statele Unite ale Americii sunt cele mai afectate de noile tulpine, conform directorului CDC, dr. Rochelle Walensky. Acesta a lansat luna trecută un avertisment grav, spunând că își face griji că Statele Unite se confruntă cu „o fatalitate iminentă”, deoarece variantele noise răspândesc rapid, amenințând că vor trimite mai mulți oameni spital.

Israelul a lansat campania sa națională de vaccinare în decembrie. Odată cu debutul campaniei au acordat prioritate persoanelor cu vârsta peste 60 de ani, lucrătorilor din domeniul sănătății și persoanelor cu afecțiuni comorbide.

Până în februarie, conducea lumea în topul vaccinări, inoculând milioane de cetățeni împotriva virusului. În ianuarie, Pfizer și Ministerul israelian al Sănătății au încheiat un acord de colaborare pentru a monitoriza impactul real al vaccinului său.

Principalul avertisment al studiului a fost dimensiunea eșantionului. Noua tulpină, B.1.351, a reprezentat aproximativ 1% din toate cazurile Covid-19. Tulpina B.1.1.7, varianta identificată pentru prima dată în Marea Britanie, este mai răspândită.

Pe măsură ce variantele se răspândesc, producătorii de medicamente au declarat că testează dacă o a treia doză ar oferi mai multă protecție. În februarie, Pfizer și BioNTech au declarat că testează o a treia doză din vaccinul Covid-19. Motivația era de a putea înțelege mai bine răspunsul imun împotriva noilor variante ale virusului.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Românii, avertizați de șeful ANPC. Mare atenție la ce cumpărați de sărbători
EVZ.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au umilit din nou
Capital.ro
Mercur a ieșit astăzi din retrograd. Toate zodiile trebuie să fie atente la ce urmează | Date importante care ne influențează viața
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
ANAF face CONTROALE în BLOCURI! PROPRIETARII de apartamente sunt VERIFICAȚI
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro