Mulți români se întreabă dacă există rechini periculoși în Marea Neagră. Din fericire, pe litoralul nostru nu există rechini periculoși precum marele alb sau rechinul tigru, însă există, totuși, unul care trăiește în adâncuri.
Specia de rechini care se regăsește în Marea Neagră se numește „Câine de Mare”. Acest prădător atinge cel mult 1,7 metri lungime și o greutate de aproximativ 15 kilograme. De regulă, trăiește izolat la adâncimi de 50-90 de metri, uneori chiar și 100 de metri.
Durata de viață normală a rechinilor din Marea Neagră este de 35 până la 75 de ani. Câinele de Mare este o specie care se reface greu. Din fericire pentru turiști, această specie, față de altele, este una fricoasă. Se apropie foarte rar de mal, la adâncimi de 10 metri, pentru a se hrăni cu crabi, creveți, scrumbii și altele asemănătoare.
Pielea acestui rechin este acoperită cu solzi mărunți. Ambele înotătoare dorsale sunt precedate de câte un țep, iar de acolo provine și numele de peștele cu pinteni. De asemenea, carnea „Câinelui de Mare” este comestibilă, lipsită de grăsimi și foarte bună la gust.
Această specie de rechini a căpătat numele „Câine de Mare” pentru că scafandrii care se ocupă cu studiul viețuitoarelor marine au observat că acest rechin se comportă ca un lup atunci când vânează. „Câinele de Mare” a mai fost descoperit și în alte zone, precum Marea Mediterană, Baltică și Marea Nordului.
Cu toate acestea, cea mai mare populație a acestei specii de rechin se găsește în Marea Neagră. De asemenea, în apele Mării Negre au fost văzute și alte specii de rechin, însă este vorba despre cazuri izolate și foarte rare.
Se poate întâmpla ca, atunci când un rechin urmărește bancuri de pești, să ajungă și în apele altor mări. Același lucru s-a întâmplat și în cazul rechinului înger, rechinului ciocan, rechinului vulpe sau rechinului pisică. Acestea specii au fost observate, de-a lungul timpului, în Marea Neagră.
Dacă în Marea Neagră pericolul nu este foarte mare, în Marea Roșie este cu totul o altă poveste. Aici au fost ucise două femei, o româncă și o austriacă. În Marea Roșie trăiesc zeci de specii diferite, care mai de care, unele chiar foarte periculoase.
Au mai fost înregistrate atacuri asupra oamenilor, însă au fost foarte rare. Cele mai multe au avut loc în anul 2010, în zona stațiunii Sharm el-Sheikh. Atunci, cinci oameni au fost mușcați în doar cinci zile, iar una dintre ele a decedat.
Experții care au investigat atunci cazul au ajuns la ipoteza că prădătorii au fost atrași de țărm din cauză că dintr-o navă ar fi fost aruncate oi moarte în mare, rechinii fiind atrași de sângele acestora.
O altă explicație a fost că, de fapt, rechinii nu au suficientă hrană în larg, motivul pentru care vin în zone cu apă mai puțin adâncă. De asemenea, există anumite porțiuni pe litoralul din Egipt unde apele foarte adânci se regăsesc la mai puțin de 700 de metri de țărm.
Prin urmare, un înotător foarte bun poate ajunge cu ușurință în acele zone, unde sunt și rechinii periculoși. O altă teorie a fost că unii amatori de scufundări ar fi aruncat momeală pentru a atrage rechinii.
În oceanele din întreaga lume există peste 500 de specii de rechini. Probabilitatea să fiți atacat de un rechin este foarte mică, în fiecare an se înregistrează mai puțin de 100 de atacuri e rechin neprovocate. O statistică arată că este mai probabil să fii ucis de fulger decât de un rechin.
Marele rechin alb este responsabil pentru cele mai multe atacuri neprovocate, 326 la număr. Dintre acestea, 52 au fost fatale. Această specie de rechini poate crește până la 15 metri, în medie. Marele Alb s-a dezvoltat de-a lungul timpului pentru a ucide, iar principala lui masă sunt focile.
Poate înota cu o viteză de până la 35 de mile pe oră, iar dinții lui cresc până la aproape 3 centimetri lungime. Marele alb este atât fascinant, dar și terifiant pentru oameni.
Rechinul tigru este responsabil pentru 129 de atacuri neprovocate, iar 34 dintre acestea au fost fatale. Rechinii tigru se hrănesc aproape de țărm și mănâncă foci, păsări, pești, chiar și alți rechini.
Rechinii taur au atacat până în prezent de 116 ori, iar 25 dintre acestea au fost fatale. Această specie mănâncă orice și pot supraviețui în apă proaspătă și salmastră. Cel mai des, rechinii taur se regăsesc în Australia.