În această lună a avut loc simularea la Evaluarea Națională 2024, iar statistica este una alarmantă cu un procent covârșitor de elevi care nu au reușit să rezolve problemele la matematică. Printre subiecte s-a numărat și exercițiul de matematică pe care 20% dintre elevii din clasa a 8-a nu l-au rezolvat la simulare.
Din start, trebuie menționat că elevii care anul acesta, chiar și anul viitor, vor da Evaluarea Națională, sunt acei elevi care au avut extrem de multe de pierdut în perioada pandemiei, în acea degringoladă numită școala online. De altfel, multe voci reclamau, încă de pe atunci, faptul că acești elevi vor avea mari lacune în acumularea de informații. Din păcate, aceste efecte s-au văzut în simularea la Evaluarea Națională 2024, care are cele mai mari recorduri negative.
Vezi și: Rezultate simulare Evaluarea Națională 2024. Cele mai multe note sub 5 la Matematică din ultimii ani
Conform statisticii Ministerului Educației, sunt peste 42% din elevii de clasa a VIII-a care la simulările la Evaluarea Națională 2024 au avut note mai mici de 5, sau egale cu 5, la proba la matematică. Printre subiectele care au dat mare bătaie de cap, s-a aflat și exercițiul de matematică pe care 20% dintre elevii din clasa a 8-a nu l-au rezolvat la simulare.
Conform Mnisterului Educației, la simularea la Evaluarea Națională 2024 au fost 3 subiecte mari, cu câte 5 subpuncte, cel puțin, iar exercițiul despre care vorbim se regăsește la primul subiect din testul de simulare la Evaluarea Națională 2024. Conform datelor publicate de minister, primul punct de la subiectul unu avea să daea mari bătăi de cap elevilor, astfel că un elev din cinci nu reușea să rezolve execițiul care urmează:
„SUBIECTUL I
Încercuiește litera corespunzătoare răspunsului corect.1. Rezultatul calculului 52 – 2 x (25-5) este egal cu:
a) 12
b) 92
c) 100
d) 1000”, este enunțul exercițiului.
Vezi și: Subiecte matematică simulare Evaluarea Națională 2024. Ce au avut de rezolvat elevii
Conform regulilor, prima operație este cea din paranteză, deci:
25-5 = 20
ulterior, a doua operație este cea de înmulțire, deci:
2 x 20 = 40
după care facem și ultima operație, de scădere, și anume:
52-40 = 12
Așadar, rezultatul final al acestui exercițiu este 12, adică rezultatul de la punctul a) din enunțul problemei.
În afară de simularea la matematică, s-a dat și la limba română, iar conform statisticii ministerului, procentul celor care au reușit să primeascăo notă minimă a fost de 73, 98%, din care peste 42% au luat note sub 5.
Vezi și: Subiecte limba română la Simularea de la Evaluarea Națională 2024. Ce au avut elevii de făcut
Datele mai arată că un procent de doar 23% au primit nota 5 la aceste simulări la Evaluarea Națională 2024, conform comunicatului emis pe 25 februarie de către minister.