Elevii din clasa a VIII-a au susținut luni, 5 februarie 2024, prima probă tip examen pentru finalul anilor de școală gimnazială. Ministerul Educației a explicat cum a fost organizată evaluarea, în ce condiții și ce reguli au trebuit respectate. Subiecte limba română, Simulare Evaluarea Națională 2024.
UPDATE 5 februarie 2024: Profesoara Cristina Gavriliță de la Centrul Educațional Unirea oferă o demonstrație live a rezolvării subiectelor de la Simularea Evaluării Naționale 2024. Iată rezolvarea în videoclipul de mai jos.
Subiecte simulare limba română Evaluare Națională 2024:
Știre inițială
Luni, 5 februarie 2024, au început simulările pentru evaluarea națională a elevilor din clasa a VIII-a. Prima probă a fost programată pentru disciplina limba română, aceasta începând la ora 09:00, indiferent de instituția școlară la care se susține evaluarea.
Elevii de clasa a VIII-a, care trebuie să susțină simularea pentru evaluarea națională, au acces în sălile de probă până la ora 08:30. Ulterior, copiii nu mai au voie să intre în clase pentru a susține simularea, potrivit unui anunț făcut vineri, 2 februarie 2024, de Ministerul Educației.
Te-ar putea interesa și: Schimbări la Bacalaureat şi Evaluarea Naţională 2024. Ministrul Educaţiei, anunţul momentului pentru elevi
Așadar, la ora 09:00, elevii de clasa a VIII-a au primit subiectele de la disciplina limba română pentru simularea de la Evaluarea Națională 2024. Pentru rezolvarea probei, copiii au la dispoziție două ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.
Potrivit informațiilor comunicate de reprezentanții Ministerului Educației, subiectele sunt distribuite sub forma unei broșuri care se tipărește față-verso. Elevii pot să solicite pagini suplimentare, dacă este cazul, pentru rezolvarea subiectelor de la simularea de la limba română pentru Evaluarea Națională.
Te-ar putea interesa și: Când va avea loc Evaluarea Națională 2024. Calendarul complet al examenelor
Reprezentanții Ministerului Educației au explicat că rezultatele obținute la simulare, inclusiv la disciplina limba română, sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, dar nu numai.
„Rezultatele obținute la simulare nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați”, au comunicat reprezentanții Ministerului Educației.
Notele obținute de elevii din clasa a VIII-a, care la finalul anilor de școală gimnazială, vor fi aduse în discuție și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenelor din vara anului 2024.