Nu este o noutate că matematica reprezintă „hrană” pentru creier. Practicând-o, îți stimulezi funcțiile cognitive în mod semnificativ. Ai auzit despre exerciţiul de matematică aparent simplu care face furori printre adulţi? Un elev îl poate rezolva imediat, însă multe persoane adulte nu reușesc.
Matematica necesită o gândire abstractă și concretă. Acesta este și motivul pentru care, practicând calcule matematice, îți dezvolți mușchii creierului. Studiul matematicii reprezintă un fel de trambulină pentru creșterea nivelului de inteligență, spun specialiștii în psihologie și psihiatrie.
Cu cât practici matematica mai des, cu atât devii mai bun la diverse sarcini ce implică folosirea funcțiilor cognitive. La urma urmei, matematica presupune identificarea de tipare și de conexiuni. În acest fel, îți îmbunătățești abilitățile analitice și de rezolvare a problemelor, creezi baza unei gândiri sistematice și înveți să fii prudent și atent.
Studiul matematicii poate oferi elevilor abilități esențiale pentru a deveni performanți la locul de muncă, indiferent dacă vorbim despre un domeniu de activitate științific sau neștiințific. Cercetătorii au arătat că cei care practică matematica la niveluri intense prezintă mai multe substanțe chimice vitale pentru plasticitatea creierului.
Aceste aspecte nu sunt valabile doar pentru copii, însă. Se aplică și în cazul adulților. Multe persoane adulte nu mai practică matematica, decât dacă activează într-un domeniu specific. Tu mai reușești să rezolvi probleme matematice? Un exercițiu de matematică simplu a făcut furori, în ultimele zile, pe internet.
Este vorba despre o operație simplă de algebră, specifică celor predate la clasele primare. Dacă elevii o pot rezolva imediat, nu la fel se întâmplă în cazul adulților. Utilizatorii online care au încercat să deslușească problema au dezbătut intens care este răspunsul corect. Există două variante – 9 și 1, însă doar una este corectă.
Ecuația care a stârnit confuzii pe internet este următoarea: 6÷2 (1+2). Crezi că o poți rezolva? Pentru a ajunge la răspunsul corect trebuie să aplici ordinea efectuării operațiilor matematice. Aceasta arată că, dacă există paranteze rotunde, pătrate și acolade, se execută operațiile dintre parantezele rotunde, apoi cele dintre parantezele pătrate și apoi cele dintre acolade. Dacă avem doar paranteze rotunde, se rezolvă operațiile dintre parantezele cele mai interne și apoi, în ordine, cele externe.
Așadar, prima dată se rezolvă operațiile din paranteză. Vom avea: 6÷2 x 3. Urmează, apoi, operațiile de împărțire și de înmulțire, care au același rang. Rezolvăm de la stânga spre dreapta și ajungem la următorul rezultat: 3 x 3. Prin urmare, răspunsul corect la ecuația matematică este 9.