Andreea Păunescu este revoltată! Fratele ei, Andrei Păunescu, a cerut înregistrarea mărcii “Cenaclul Flacăra” și chiar ar vrea să scoată pe piață diverse lucruri sub această marcă, printre care lese de animale, dezinfectanți. Neînțelegerile dintre moștenitorii regretatului poet Adrian Păunescu sunt departe de a se încheia. Bătălia continuă la tribunal, iar lucrurile nu par să se așeze prea curând. Andreea Păunescu, fiica cea mare a regretatului poet, este hotărâtă să nu permită ducerea în derizoriu a numelui acestuia și va face tot posibilul să nu-i fie întinată memoria. Ea ne-a acordat un interviu, în exclusivitate pentru Playtech, în care ne-a povestit despre neînțelegerile din celebra familie, care durează de 11 ani, de la decesul lui Adrian Păunescu.
Au trecut mai mult de 10 ani de când a început acest proces. Abia acum, expertizele și tergiversările se apropie de final. Următorul termen va avea loc la sfârșitul lunii ianuarie și, așa cum am făcut mereu, mă voi prezenta în fața instanței.
Un pas important a fost făcut anul trecut, când am obținut hotărârea instanței care statuează cota fiecăruia de drepturi de autor de la decesul tatălui meu până în prezent, precum și pentru următorii 60 de ani. Înainte de a se pronunța această hotărâre, ceilalți moștenitori ai lui Adrian Păunescu au semnat contracte pe drepturi de autor, au încasat sume importante de bani din anul 2010 și până în prezent și au ascuns aceasta, încălcând legea.
Situația drepturilor de autor este acum clarificată prin sentință, însă situația veniturilor din drepturile de autor este incertă deocamdată, întrucât Andrei, Ana și Carmen au obținut și obțin în continuare venituri din vânzare de carte, editare de volume, postări pe internet, folosirea imaginii și operei lui Adrian Păunescu, fără acordul meu și fără a împărți legal veniturile dobândite. Cu alte cuvinte, încearcă prin toate căile să fenteze legea.
Atitudinea celorlalți moștenitori a rămas în esență aceeași. Deși există o hotărâre judecătorească de acum 8 ani prin care sunt Păunescu, pentru ei sunt tot „birli”, (poreclă legată de numele pe care l-am purtat anterior). În rest, au față de mine aceleași complexe de superioritate și dispreț.
Situația ”Cenaclului Flacăra” este ambiguă din punct de vedere juridic, întrucât Andrei, fără știința mea, a încercat să înscrie marca la O.S.I.M. pe numele lui, ca și când el ar fi fost inițiatorul ”Cenaclului Flacăra”. În motivarea către O.S.I.M., Andrei a justificat înregistrarea pe numele lui prin faptul că „activitatea lui se confundă, practic, cu „Cenaclul Flacăra”, căci s-a identificat cu ”Cenaclul Flacăra” încă din anul 1973 (pe când avea 4 ani). Este nu numai ridicol, dar și revoltător și cred că Adrian Păunescu ar rămâne stupefiat să afle că nu el, Adrian Păunescu, a inventat Cencalul Flacăra, ci fiul său, care avea 4 ani. Clasele NISA pe care Andrei a încercat să le înregistreze în legătură cu marcă, justificând că au legătură cu activitatea sa profesională și culturală, aruncă renumele ”Cenaclului Flacăra” în derizoriu.
Oricât de creativ era Adrian Păunescu, nu cred că și-a imaginat vreodată că activitatea „Cenaclului Flacăra” ar avea legătură cu „piei de animale şi piei brute; bagaje şi genţi de transport; umbrele de ploaie şi de soare; bastoane; bice, harnaşament şi articole de şelărie; zgărzi, lese şi îmbrăcăminte pentru animale” sau cu „preparate farmaceutice, medicale şi veterinare; preparate sanitare pentru scopuri medicale; substanţe şi alimente dietetice adaptate pentru scopuri medicale sau veterinare, alimente pentru sugari; suplimente dietetice de uz uman şi veterinar; plasturi, materiale de pansat; materiale pentru plombarea dinţilor şi pentru amprente dentare; dezinfectanţi; produse pentru distrugerea dăunătorilor; fungicide, erbicide”.
Nu îmi pot imagina un material pentru plombarea dinților sau o zgardă inscripționate „Cenaclul Flacăra” ori un dezinfectant cu eticheta ”Cenaclul Flacăra”. Mișcarea culturală Cenaclul Flacăra a fost inventată de Adrian Păunescu, fapt de notorietate și incontestabil, iar membrii marcanți merită din punct de vedere moral să fie parte a mărcii. Nu cred că putem să ne imaginăm Cenaclul Flacăra fără Ștefan Hrușcă, Vasile Șeicaru, Mircea Vintilă, Victor Socaciu, Nicu Alifantis și Ducu Bertzi (enumerare incompletă). Unii dintre ei mi-au spus că Andrei se erijează în unicul deținător al Cenaclului Flacăra și se comportă ca un comerciant lacom și arogant. Mai există și alte derapaje și nereguli care mi-au fost aduse la cunoștință, pe care le analizez și voi încerca să le îndrept. În acest moment, marca „Cenaclul Flacăra” este suspendată până ce instanța va decide în legătură cu apartenența acesteia.
Expertizele au stabilit niște valori aproximative de piață, însă împărțeala acestor imobile se va face în natură, potrivit voinței noastre sau, dacă nu ajungem la un acord, judecătorul va stabili lot de bunuri pentru fiecare parte. Am încercat, în numeroase rânduri, să ajung la înțelegere amiabilă cu ceilalți moștenitori, însă ei nu doresc ca bunurile să fie împărțite potrivit cotelor legale.
Primul lucru pe care doresc să îl fac este să mă odihnesc, apoi voi merge mai departe încercând să îndrept neregulile și încălcările dreptului meu privind drepturile de autor.
Am două fiice cărora doresc să le las lucrurile puse în ordine și să beneficieze de tot ceea ce li se cuvine de la bunicul lor, Adrian Păunescu.