EXCLUSIV Alexandru Arșinel, Crăciun cu plânsete. Dezvăluiri neștiute: ”Ne confisca mereu toată averea”

EXCLUSIV Alexandru Arșinel, Crăciun cu plânsete. Dezvăluiri neștiute: ”Ne confisca mereu toată averea”
EXCLUSIV Alexandru Arșinel, Crăciun cu plânsete. Dezvăluiri neștiute ”Ne confisca mereu toată averea”

Alexandru Arşinel, 81 de ani, unul dintre cei mai îndrăgiţi actori de varietăţi ai românilor din toate timpurile, are amintiri de neuitat din perioada copilăriei. Iar un capitol aparte e cel al sărbătorilor de iarnă. El le-a ales pe cele mai dragi, pentru a le împărtăşi în exclusivitate pentru impact.ro.

Alexandru Arșinel, Crăciun cu plânsete

Alexandru Arșinel are amintiri de neuitat, din anii copilăriei, pe care nu a ezitat să le împărtășească cu noi, pentru ca fanii lui să știe cum își petrecea sărbătorile când era un copilandru:

”Aveam şase ani şi tocmai ne întorsesem acasă, la finele celui de-al Doilea Război Mondial, la Dolhasca, în Suceava. Trec peste grozăviile războiului. Întreaga familie decisese că trebuie să plecăm din faţa şenilelor tancurilor ruseşti şi ca atare ne-am refugiat la Tg. Ocna pentru o perioadă. Ei bine, când ne-am întors acasă, la Dolhasca, mi-am reîntâlnit toţi prietenii şi am decis că nu putem rata acţiunea ‘Colaci, mere, covrigi şi nuci’. Fiindcă asta se oferea când mergeai la colindat în acea perioadă de timp. Nu exista obiceiul de a o oferi bani. Ăla a venit mai târziu!”, îşi reaminteşte Alexandru Arşinel.

”Gaşca băieţilor mai mari ne confisca mereu toată averea”

Își mai aminteşte cu câtă greutate traversa el, un ţânc fiind, “marea de zăpadă” ce se instala devreme peste aşezarea sa.

“Ne înfofoleam cu ce aveam şi ţuşti în zăpadă, la colindat. Ore bune uitam de tot, şi de frig, şi de greutatea de a tăia zăpada, de orice. Rădeam şi ne distram ca-n poveşti. Nu mai există aşa ceva azi. Iar la final, când hotăram să ne retragem învingători păţeam cam acelaşi lucru. Gaşca băieţilor mai mari ne confisca mereu toată averea. Nu mai rămânea nimic, nimic, nicio nucă, nimic. De ciudă plângeam doar în faţa casei şi biata maica-mea când mă vedeam i se rupea inima, pe de o parte, iar pe de alta, cred că se şi abţinea să nu râdă. ‘Vino, măi, încoace să reparăm ce au stricat alţii’, şi-mi oferea cei mai buni colăcei din lumea asta!”, mai spune acelaşi Alexandru Arşinel.

”Noi, şmecheri, strigam cu toată puterea doar fragmente din , ca să vadă omul că ne dăm toată silința!”

Anii au trecut, iar Alexandru Arşinel s-a mutat la Iaşi. Evident, și acolo a continuat tradiția colindatului. De data aceasta, fiind la oraș, a început să primească bani, spre bucuria lui și a celorlalți colegi ai săi.

“De data asta eram Gaşca din Copou şi mergeam la colindat şi de Crăciun, şi de Anul Nou, prin cartierul ceferiştilor. Fiindcă oamenii aceia dădeau bani. Ce nebunie! Şi ce strategii aveam! Foloseam buhaiul, un fel de butoiaş în care băgam cu atenţie un fir de coadă de cal, degresată, de scoate tot felul de sunete înfundate. Dar care ne permiteau să nu învăţăm textul colindului, fiindcă făcea atâta zgomot, că ne acoperea vocile. Dar noi, şmecheri, strigam cu toată puterea doar fragmente din , să vadă omul că ne dăm toată silința. În fapt, numai noi ştiam ce era la gura noastră, trăiască buhaiul!”, adaugă cunoscutul actor.

Alexandru Arșinel petrece Crăciunul la vila din Sinaia, alături de soție

Alexandru Arşinel şi soţia sa vor petrece perioada sărbătorilor de iarnă la Sinaia. Acolo unde au decis că-şi pot permite „luxul” de a mânca şi din bunătăţile la care, peste an, nici nu pot visa. ”La final dregem totul cu o ciorbă de legume şi să sperăm că vom fi ca noi. Tuturor, Sărbători fericite!”, ne-a urat tuturor acelaşi Alexandru Arşinel.