Examene medicale obligatorii pentru permisul auto 2024. Ce analize trebuie să faci ca să dai de carnet

de: Anca Lupescu
14 01. 2024

Persoanele care vor să obțină permisul de conducere sau care trebuie să și-l reînnoiască, trebuie să știe ce analize au de făcut. Ce examene medicale obligatorii pentru permisul auto 2024 sunt necesare pentru șoferii care trebuie să dovedească faptul că sunt apți fizic și mental să conducă un vehicul.

Afecțiunile care te împiedică să deții un permis de conducere

O serie de afecțiuni sunt incompatibile cu deținerea unui permis de conducere. 

Tulburările psihiatrice și afecțiunile neurologice se numără printre acestea. Permisul de conducere nu va fi eliberat sau reînnoit persoanelor care suferă de probleme mintale, congenitale sau dobândite – accidente, intervenții chirurgicale pe creier și zona nervoasă, retard psihic sever sau probleme comportamentale grave. 

Citește și: Cât durează examenul auto la traseu. Greșeli pe care să le eviți ca să treci cu brio proba practică

De asemenea, persoanele care suferă de afecțiuni neurologice precum Parkinson, anevrism, AVC sau Alzheimer nu pot deține un permis de conducere.

Totuși, dacă persoana prezintă un aviz medical care să indice ameliorarea sau remisia sau dispariția afecțiunii, aceasta poate deține un permis de conducere.

Nici persoanele dependente de alcool sau substanțe psihoactive nu pot deține un carnet de șofer, iar asta pentru că ambele substanțe pot reduce capacitatea șoferului de a percepe realitatea și pericolele din jur.

Citește și: Cât costă să faci școala de șoferi pe o mașină automată în 2023. Suma pe care trebuie să o scoți din buzunar

Nici persoanele cu afecțiuni oftalmologice sau de auz nu pot deține un permis auto. Alte categorii de persoane care nu pot avea permis sunt: cei cu afecțiuni ale aparatului cardiovascular sau diabet zaharat. 

Examene medicale obligatorii pentru permisul auto 2024

Persoanele care vor să obțină carnetul de șofer sau care trebuie să și-l reînnoiască după ce a expirat perioada de valabilitate trebuie să prezinte fișa medicală din care să reiasă că sunt apți pentru a conduce un vehicul.

Pentru a completa fișa sunt necesare vizite pentru examene medicale la următoarele: medicină internă, Pneumologie, ortopedie și traumatologie, neurologie, psihiatrie, ORL, oftalmologie.

Citește și: Taxă permis auto 2023. Unde se plătește și câți bani trebuie să scoți din buzunar

Totodată, fișa medicală trebuie însoțită de adeverința din care să reiasă că persoana nu suferă de boli cronice. Aceasta este eliberată de medicul de familie.

Șoferul trebuie să treacă de toate examenele medicale și să fie declarat apt pentru a conduce un autovehicul. Dacă la unul dintre examenele de mai sus este declarat inapt, atunci el nu va putea căpăta permisul.

Fișa medicală este valabilă un an de zile de când a fost eliberată. 

De ce anumite afecțuni nu sunt compatibile cu șofatul

Persoanele care au probleme de vedere sau de auz nu vor putea trece examenele oftalmologice și de auz. Acestea sunt printre cele mai importante examene clinice pentru un șofer.

Nici persoanele care suferă de boli de inimă sau diabet nu au voie să conducă o mașină, pentru că sunt expuse riscului de atac de cord, lucru care îl pune în pericol pe șofer și pe ceilalți participanți la trafic.

Citește și: Devine obligatoriu pentru români. Schimbarea majoră de la examenul pentru permisul motocicliștilor

Cât despre diabet, această afecțiune poate predispune persoana la hipoglicemie acută și leșin, lucru care ar pune în pericol șoferul și întregul trafic rutier.

O persoană cu diabet poate avea o criză în timp ce se află la volan, pentru că aceasta poate apărea oricând și șoferul poate deveni un real pericol pentru el însuși și cei din jur.