28 sept. 2024 | 10:26

Evenimentele din București, anulate din cauza potopului care va lovi Capitala. Șefa ANM: “Ne așteptăm la cantități de 60-70 l/mp şi chiar de peste 100 l/mp”

Știri generale
Evenimentele din București, anulate din cauza potopului care va lovi Capitala. Șefa ANM: “Ne așteptăm la cantități de 60-70 l/mp şi chiar de peste 100 l/mp”
Evenimentele din Bucuresti, anulate din cauza potopului care va lovi Capitala

Prognozele meteorologice nefavorabile din acest weekend au dus la anularea a două dintre cele mai așteptate evenimente din București: ”Străzi Deschise” și ”Simfonia Apei”. Organizatorii au decis să anuleze evenimentele din cauza ploilor abundente și a avertizărilor meteo emise pentru Capitală și alte regiuni din țară.

”Străzi Deschise” și ”Simfonia Apei”, anulate din cauza vremii

Evenimentul ”Străzi Deschise”, care urma să transforme Calea Victoriei într-o zonă pietonală plină de activități culturale și artistice, nu va mai avea loc duminică, 29 septembrie. Inițial programat pentru întreg weekendul, evenimentul a fost anulat în contextul avertismentelor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Programul includea concerte stradale, spectacole de teatru și dans, ateliere pentru copii și statui vivante, toate desfășurate pe Calea Victoriei, într-un spațiu eliberat de mașini între Bulevardul Dacia și Splaiul Independenței. Aceste activități ar fi trebuit să atragă mii de bucureșteni și turiști, însă condițiile meteo extreme au forțat organizatorii să renunțe la planuri.

De asemenea, ”Simfonia Apei”, un alt eveniment major ce urma să aibă loc în Piața Unirii în serile de 27, 28 și 29 septembrie, între orele 19.30 și 21.30, a fost și el anulat. Acesta era cunoscut pentru spectacolele impresionante de lumini, muzică și fântâni arteziene, dar ploile prognozate au împiedicat desfășurarea sa în condiții de siguranță.

ANM avertizează asupra unui potop periculos

Elena Mateescu, directorul general al ANM, a declarat la Antena 3 CNN că un potop sever va lovi Bucureștiul și alte 21 de județe din România în acest weekend.

Potrivit celor mai recente prognoze și hărți meteorologice, cantitățile de apă vor fi semnificative, cu valori de 60-70 de litri pe metru pătrat, iar în unele zone, cantitățile de precipitații pot depăși 100 de litri pe metru pătrat.

”Ne așteptăm la un episod meteorologic de intensitate crescută, cu ploi torențiale și vânt puternic. În București, cantitățile de apă vor fi între 60 și 70 de litri pe metru pătrat, iar în anumite puncte izolate, chiar peste 100 l/mp. Este crucial ca locuitorii să fie atenți la avertizările autorităților și să evite deplasările inutile”, a spus Elena Mateescu.

De asemenea, șefa ANM a explicat că ciclonul care va afecta România își are originea în sudul Europei, fiind amplificat de activitatea ciclonului din Mediterana. Avertizarea Cod Galben va intra în vigoare sâmbătă seara, însă punctul critic al acestui fenomen va fi duminică, continuând până luni noaptea.

Citește și Meteorolog militar, despre ciclonul care va lovi România: ”Nu am văzut niciodată atâta apă în atmosferă.” Sunt așteptate cantități de 100 litri pe metru pătrat!

Precipitații abundente și viituri moderate pe Dunăre

Pe lângă avertismentele privind ploi masive, specialiștii ANM au analizat și evoluția viiturilor pe Dunăre. Potrivit Elenei Mateescu, pe sectorul românesc al fluviului nu există probleme majore, datorită faptului că debitul Dunării se menține sub 8.000 mc/s.

În schimb, alte râuri din partea sudică a țării vor fi monitorizate pentru posibile inundații locale, în special în zonele afectate de seceta pedologică extremă.

”Nu anticipăm probleme serioase pe Dunăre, chiar dacă debitele vor atinge 12.000-13.000 mc/s în unele zone, având în vedere că infrastructura de protecție din sectorul românesc este bine consolidată. Totuși, trebuie să fim atenți în zona deltei, unde există secetă extremă, care poate complica situația locală”, a adăugat Elena Mateescu.

Pentru bucureșteni și restul locuitorilor din regiunile vizate de codurile de avertizare, autoritățile recomandă prudență și respectarea măsurilor de siguranță impuse.

Odată cu anularea evenimentelor majore și prognozele pesimiste, se așteaptă un weekend dominat de fenomene meteo extreme, care vor afecta viața de zi cu zi a locuitorilor Capitalei.

Citește și 14 județe, sub Cod portocaliu de viituri puternice. Harta zonelor vizate!

Parteneri
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la Spitalul Floreasca
Redactia.ro
Alina Sorescu și Alex Ciucu au stat ore bune la tribunal! Artista, prima reacție: „Sunt încrezătoare că decizia va fi în beneficiul fetelor”
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Carmen Brumă, dezvăluiri fără precedent după 25 de ani de relație cu Mircea Badea. 'Am mers mai departe'
Unica.ro
Cum a devenit o femeie din București bărbat, prin decizia instanței. Motivarea sentinței, incredibilă
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
Statul vrea banii românilor. Proprietarii de mașini trebuie să plătească până luni, 30 septembrie
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
NATO se pregătește de RĂZBOI cu RUSIA! Planuri pentru UN TRANSPORT mare de RĂNIȚI
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Interviurile Insula Iubirii sezonul 8. Dani și ispita Mădălina au apărut ținându-se de mână, dar s-au certat în fața camerelor
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro