28 sept. 2024 | 09:52

Meteorolog militar, despre ciclonul care va lovi România: ”Nu am văzut niciodată atâta apă în atmosferă.” Sunt așteptate cantități de 100 litri pe metru pătrat

Vremea Meteo
Meteorolog militar, despre ciclonul care va lovi România: ”Nu am văzut niciodată atâta apă în atmosferă.” Sunt așteptate cantități de 100 litri pe metru pătrat
Meteorolog militar, despre ciclonul care va lovi Romania

Un ciclon format în sudul Europei se îndreaptă spre România, iar ploile abundente vor afecta sud-estul țării începând de sâmbătă seară, 28 septembrie, și până luni, 30 septembrie. Un meteorolog militar avertizează că România se va confrunta cu fenomene meteo severe, incluzând cantități impresionante de precipitații.

Avertisment din partea unui meteorolog militar. Ce spune despre ciclonul care va lovi România

Administrația Națională pentru Meteorologie (ANM) a emis încă de joi, 26 septembrie, atenționări pentru fenomene meteorologice periculoase în intervalul 28-30 septembrie.

În cadrul unei conferințe de presă la care a participat și premierul Marcel Ciolacu, ANM a subliniat gravitatea situației. În acest context, autoritățile au convocat o ședință de urgență la Guvern, unde s-a format un grup de lucru pentru gestionarea efectelor ciclonului.

”Vor cădea precipitații foarte mari de apă. În unele zone sunt așteptate cantități de 100 de litri pe metru pătrat. Mă uit pe radare, pe hărți și pe modelele de prognoză de peste 20 de ani, dar niciodată nu am văzut atâta apă în atmosferă ca acum”, a declarat un meteorolog militar pentru Hotnews, sub protecția anonimatului.

Coduri galbene și portocalii în România

De sâmbătă seară, România va intra sub incidența codurilor galbene și portocalii de ploi și vânt. Temperaturile vor scădea cu până la 20 de grade, aducând o răcire bruscă în majoritatea zonelor. Codul galben va afecta zona intracarpatică, în timp ce sudul și estul țării, alături de zonele subcarpatice, se vor afla sub cod portocaliu.

”Pe zone restrânse, se vor înregistra cantități de apă de 80-100 de litri pe metru pătrat. Nici Bucureștiul nu va scăpa. În Capitală sunt așteptate ploi de 60 de litri pe metru pătrat.

Nu vine potopul, dar vor fi fenomene de vreme severă cauzate de ciocnirea a două fronturi atmosferice, unul foarte rece și unul foarte cald”, a explicat meteorologul MApN.

Pericol de inundații în bazinele hidrografice

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că deși debitele Dunării nu prezintă un pericol major, inundațiile vor crea probleme pe cursurile interioare ale râurilor din bazinele aflate sub avertizări. Duminica este considerată cea mai critică zi în privința inundațiilor.

”Va fi o zi grea, cu precipitații abundente. În nordul și estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei, dar și în Carpații Meridionali și Orientali vor fi perioade cu ploi torențiale, iar codul portocaliu va fi în vigoare. În unele regiuni, cantitățile de apă vor atinge 100 de litri pe metru pătrat”, a avertizat Elena Mateescu, șefa ANM.

Specialistul din cadrul Ministerului Apărării Naționale a adăugat că hărțile de prognoză arată o ușoară diminuare a fenomenelor extreme în unele regiuni.

”De exemplu, pe parcursul zilei de vineri, modelele au indicat o reducere a precipitațiilor în anumite zone, de la 100 la 90 litri pe metru pătrat. Cu toate acestea, cifrele rămân ridicate și trebuie să fim pregătiți.”, a transmis el.

Citește și 14 județe, sub Cod portocaliu de viituri puternice. Harta zonelor vizate!

Ciclonul se apropie rapid de România

Ciclonul care se îndreaptă spre România vine dinspre Ungaria și va afecta cel mai puternic regiunile subcarpatice. Oltenia, Muntenia și zonele din estul țării vor fi lovite de frontul atmosferic rece.

Specialistul MApN a subliniat că populația trebuie să ia în serios avertizările meteorologice, chiar dacă există semne de ușoară îmbunătățire a situației în anumite părți ale țării.

Autoritățile recomandă cetățenilor să fie precauți în aceste zile, să evite zonele cu risc ridicat de inundații și să respecte toate măsurile de siguranță impuse de autorități.

Citește și Unde va ninge în acest weekend în România. Meteorologii au actualizat prognoza!

Parteneri
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la Spitalul Floreasca
Redactia.ro
Alina Sorescu și Alex Ciucu au stat ore bune la tribunal! Artista, prima reacție: „Sunt încrezătoare că decizia va fi în beneficiul fetelor”
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Carmen Brumă, dezvăluiri fără precedent după 25 de ani de relație cu Mircea Badea. 'Am mers mai departe'
Unica.ro
Cum a devenit o femeie din București bărbat, prin decizia instanței. Motivarea sentinței, incredibilă
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
Statul vrea banii românilor. Proprietarii de mașini trebuie să plătească până luni, 30 septembrie
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
NATO se pregătește de RĂZBOI cu RUSIA! Planuri pentru UN TRANSPORT mare de RĂNIȚI
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Interviurile Insula Iubirii sezonul 8. Dani și ispita Mădălina au apărut ținându-se de mână, dar s-au certat în fața camerelor
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro