23 nov. 2022 | 11:10

Eurovision 2023: cum se va vota de la anul. Schimbări majore

Emisiuni TV
Eurovision 2023: cum se va vota de la anul. Schimbări majore
EBU a anunțat cum se va vota la Eurovision 2023

Celebrul festival de anul acesta, din păcate, a fost umbrit de mai mute scandaluri. Personajele principale au fost șase țări participante, printre care și România. Acuzațiile organizatorului principal erau legate de modul în care, România cel puțin, vota la masa jurizării. Deși s-ar fi adus dovezi, realitatea a fost cu totul alta. Pentru a evita potențiale astfel de situații, se anunță schimbări majore pentru Eurovision 2023. EBU a anunțat cum se va vota de la anul.

Anul 2022 și scandalul voturilor de la Eurovision

După anularea voturilor și scandalul iscat, Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) dezvăluia motivele pentru care juriile a șase țări au fost respinse atât la Semifinala 2, cât și la Marea Finală a concursului Eurovision 2022.

Au fost șase jurii din țări care au fost private de dreptul de vot atât în Semifinala 2, cât și în Marea Finală a Concursului Eurovision 2022. Vestea a fost dată în timpul secvenței de vot din Marea Finală. Ulterior, EBU dezvăluia motivul.

Totul s-a întâmplat în Semifinala 2. Aici, au participat 18 țări. Germania, Spania și Regatul Unit au putut vota și ele în Semifinala 2, astfel că în total 21 de țări au putut vota în Semifinala 2.

După ce juriile naționale din cele 21 de țări și-au transmis voturile către EBU, partenerul independent de vot paneuropean al Eurovision a detectat „modele de vot neregulate”. Conform acestuia, erau găsite la șase dintre voturile juriilor din aceste țări. Țările acuzate erau Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România și San Marino.

Aceștia au comparat voturile celor șase jurii cu cele ale celorlalte 15 jurii din Semifinala 2 și a fost clar că ceva nu era în regulă, declara partenerul independent de vot. Juriile din aceste șase țări se clasaseră în mod clar pe primul loc între ele. Sau, cu alte cuvinte, au fost de acord să se voteze unul pe celălalt. EBU a făcut publice voturile celor șase țări împreună cu punctele celorlalte 15 jurii.

În urma modelelor de vot neregulate detectate în Semifinala 2, EBU a luat o decizie curajoasă. Declara voturile celor șase jurii nevalabile și le-a înlocuit cu un rezultat agregat de substituție. EBU argumenta că natura evenimentelor din Semifinala 2 a fost fără precedent și că dorește să păstreze integritatea sistemului de vot.

De cealaltă parte, reprezentanții României acuzau EBU de minciună și că, de fapt, voturile ar fi fost în regulă. Cu toate astea decizia rămânea în picioare.

Vezi și: România a decis să participe la Eurovision 2023, chiar dacă taxa de participare s-a mărit. Câţi bani va plăti TVR EXCLUSIV

EBU a anunțat cum se va vota la Eurovision 2023

Sistemul de vot pentru Eurovision 2023 va arăta foarte diferit, au anunțat organizatorii concursului. S-au făcut schimbări majore în ceea ce privește modul în care publicul și juriul va vota.

Votul este schimbat mai ales în semifinala și marea finală de anul viitor. Evenimentul va avea loc la Liverpool. Motivul este unul obiectiv, de altfel. Ucraina, câștigătoarea ediției din 2022, nu poate găzdui competiția din cauza războiului.

EBU a confirmat marți că doar voturile telespectatorilor vor fi folosite pentru a decide cine ajunge în marea finală din semifinale. Cu alte cuvinte, țările nu vor mai avea drept de vot.

Și, pentru prima dată în istorie, restul lumii va putea lua parte la votarea câștigătorului Eurovision 2023. Aceasta înseamnă că cetățenii din țările care nu participă la concurs vor putea vota prin intermediul unui formular online. Cu toate acestea, ei nu vor avea un juriu.

Voturile lor vor fi însumate și vor conta, în esență, ca voturi din partea unei singure țări. În acest caz, Restul lumii. Cetățenii țărilor care nu participă la competiție vor putea vota atât în semifinale, cât și în finală.

Și, în timp ce doar voturile cetățenilor vor conta în semifinalele extrem de importante, juriile profesioniste se vor întoarce pentru a contribui la marea finală. Anunțând aceste noutăți, Martin Osterdahl, supervizorul executiv al Eurovision, a explicat

„De-a lungul celor 67 de ani de istorie, concursul Eurovision a evoluat constant pentru a rămâne relevant și interesant. Aceste schimbări recunosc imensa popularitate a spectacolului, oferind mai multă putere publicului celui mai mare eveniment muzical live din lume.

În 2023, doar telespectatorii Eurovision Song Contest vor decide ce țări vor ajunge în marea finală . Reflectând impactul global al evenimentului, toți cei care urmăresc emisiunea, indiferent unde locuiesc în lume, pot vota pentru cântecele lor preferate.

Prin implicarea și a juriilor de profesioniști din domeniul muzical în decizia privind rezultatul final, toate cântecele din Marea Finală pot fi evaluate pe baza celor mai largi criterii posibile.”

Publicul din țările participante poate vota prin SMS, prin telefon sau prin aplicația Eurovision Song Contest, ca de obicei, în timp ce cei din afara țării vor vota prin intermediul unei platforme online securizate, folosind un card de credit din țara lor.

Vezi și: EBU acuză că România s-a calificat prin fraudă în finala Eurovision. Cum ar fi arătat clasamentul din semifinala 2

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Amestecul minune, folosit de mii de ani, cu care trebuie să-ți uzi roșiile de 3 ori în timpul verii. Recolta va fi dublă, iar legumele mari și sănătoase
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Cum arată adidașii Balenciaga cu care Delia face furori pe internet. Costă o avere! / FOTO
Unica.ro
Irinel Columbeanu, de la azil la distracție în club. Cum a fost posibil
EVZ.ro
Părinții victimelor lui Vlad Pascu, revoltați după întrebările pe care le-au primit la proces din partea Ancuței Popoviciu. Ce s-a întâmplat în sala de judecată: ”Nu mai am cuvinte”
Spynews
Rusia retrage trupele. S-a ajuns la un acord. Kremlinul a confirmat
Capital.ro
Un nou val de aer rece cuprinde România. Meteorolog: "Scad temperaturile!"
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
REGULA pentru toți românii care cumpără medicamente. Este OBLIGATORIU
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Rugăciune făcătoare de minuni către Maica Domnului, care se rostește de Izvorul Tămăduirii. Aduce vindecare persoanelor bolnave
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro