Europa urmează să fie lovită de o serie de cicloni tropicali, avertizează un om de știință, „detectiv de furtuni”. Practic, aceste furtuni devastatoare sunt mai aproape decât ne-am putea imagina.
Ciclonii ar putea devasta în curând Europa, avertizează meteorologul Nadia Bloemendaal, care poate vedea în viitor și arată destul de tragic. Deocamdată, specialistul modelează date despre vremea extremă din sudul Terrei, dar dezvăluie deja tendințele care ar putea influența omenirea, în următorii 50 de ani.
Mulți tineri îngrijorați de încălzirea globală protestează, dar Nadia Bloemendaal preferă să stea în spatele ecranului unui computer. Aici spune că poate face cu adevărat diferența. Munca ei combină meteorologia, matematica și fizica pentru a produce o imagine reală a vremii noastre în schimbare. Este genul de dovezi științifice care informează dezbaterile privind politica climatică la nivel mondial.
Bloemendaal și-a dezvoltat sistemul de avertizare timpurie a ciclonilor pentru comunitățile din sudul Terrei, însă, acum, și Europa este vizată de aceste furtuni devastatoare.
În iulie, inundațiile au lovit Germania și Belgia, ucigând cel puțin 180 de persoane, dar avertismentele de furtună au permis Olandei să evite un număr și mai mare de victime. Aceste furtuni tropicale au fost un semnal clar că Europa trebuie să înceapă să se adapteze la condițiile meteorologice extreme, instalând „sisteme de avertizare timpurie și o comunicare adecvată, care poate salva vieți”, spune Bloemendaal.
„Uitați-vă la schimbările climatice ca la un combustibil pentru ciclonii tropicali”, declară aceasta, potrivit Euronews.
„Dacă apa mării atinge o temperatură de 30 de grade Celsius, asta înseamnă „combustibil pentru ciclon”, adaugă meteorologul.
Scenariul este înrăutățit pe măsură ce temperaturile cresc. Efectul acestui lucru ar putea fi temperaturile din regiunile de coastă nordice, care pot ajunge până la 27 de grade Celsius. Pe baza științei, Nadia Bloemendaal anticipează că acele părți ale lumii care nu au parte de cicloni tropicali ar putea să îi experimenteze în următorii 30-50 de ani.
Meteorologul adaugă că deja experimentăm efectele schimbărilor climatice în Europa, susținând că, pe baza datelor științifice pe care le are, lumea are la dispoziție doar câțiva ani pentru a opri progresul climatic.
„Există cercetări care sugerează că vom vedea mai multe furtuni cu forța unui uragan care au fost odată cicloni tropicali și s-au mutat în Europa”, avertizează Bloemendaal.
Raportul Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) din 2021 subliniază acest lucru. Chiar și la un nivel vizat de 1,5 grade Celsius de încălzire globală, ploile abundente și inundațiile vor crește probabil în Europa, Africa, Asia și America de Nord.