20 mai 2023 | 22:22

Eticheta care va apărea pe produsele din Lidl, Kaufland sau alte magazine. Toți românii vor fi mai atenți

Diverse
Eticheta care va apărea pe produsele din Lidl, Kaufland sau alte magazine. Toți românii vor fi mai atenți
Toate produsele să fie etichetate corect

În ultimii 20 de ani, cel puțin, piața românească a fost saturată de produse de import, multe cu etihete care precizează în mod clar provenineța. Dar, din păcate nu putem spune același lucru, în proporție de 100%, și despre produsele provenite din piața locală, indiferent de gama de care vorbim. Dar acest lucru este pe cale să se schimbe, după depunerea unui proiect de lege care stabilește eticheta care va apărea pe produsele din Lidl, Kaufland sau alte magazine.

Cum pot stopa comercianții invazia importurilor

Fără doar și poate, România este o economie de piață, deci o paiță cu o largă deschidere către importuri. Vorbim aici de importuri de produse de consum, de la alimente de bază și până la cele de bricolaj, etc. Dacă vorbim de piața de produse de origine animală și din agreicultură, fermierii români s-au plâns de-a lungul anilor de procesul extrem de greoi de a-și putea introduce producțiile în rafturile marilor retaileri, precum Lidl, Kaufland, etc.

Vezi și: Produsele alimentare care nu vor mai putea fi găsite în supermarketuri. Nu se mai produc, anunţ important pentru români

Deși importurile sunt încă mari, unii dintre jucătorii din piață au înțeles că este necesară susținerea producțiilor interne, fie de legume și fructe, fie a produselor de origine animală și lactate, așa că au reușit să-și dezvolte o rețea bazată numai pe aceste produse.

Un nou proiect de lege stabilește eticheta care va apărea pe produsele din Lidl, Kaufland sau alte magazine

Dar, cu toate astea, reglementări în privnța etichetării produselor, în mod corect, nu a existat, sau chiar dacă a existat o anume formă legală, nu întotdeauna a fost și pusă în practică. Așa se face că grupurile parlamentare, după discuții ample cu producătorii locali, au luat decizia de a depune în Parlament un nou proiect de lege menit să stabilească în mod concret eticheta care va apărea pe produsele din Lidl, Kaufland sau alte magazine.

Vezi și: Singurele 6 produse pe care România le poate produce intern. Restul importăm la greu

În esență, proiectul propune ca toate produsele locale să fie etichetate corect și să aibă pe ele mențiunea „De origine România”, astfel reușindu-se să se facă diferența dintre produsele de import și cele preluate de la producătoriii locali.

Producătorii locali susțin proiectul

Reacția din zona producătorilor a fost neașteptată, majoritatea susținând această idee, care de altfel îi va ajuta pe clienții români să vadă care sunt produsele românești și cele de import. Pe de altă parte, o condiție ca aceste produse să aibă eticheta care va apărea pe produsele din Lidl, Kaufland sau alte magazine, trebuie să îndeplinească anumite condiții.

Vezi și: Mesaj important pentru părinți. Aceste produse pot fi foarte periculoase pentru copii

De exemplu, dacă vorbim de produsele de origne animală, eticheta trebuie să specifice că animalele au fost crescute în mediul natural. Dacă vorbim de alte produse, tot românești, condiția este ca etichetarea să se facă doar dacă au în conținutul lor un procent de minim 25% de ingrediente străine. Rămâne de văzut dacă proiectul va fi votat în cele două camere și care va fi, într-un final, metoda prin care se face această etichetare.

Parteneri
Tot adevărul despre relația dintre Iulia Vântur și Salman Khan. O româncă din India a dezvăluit detalii neștiute
Redactia.ro
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie
Click.ro
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și un gest de umanitate din partea noastră”
Digi24
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii au invadat Harkovul trecând granița nestingheriți
Digi24
Adelina Pestrițu zguduie internetul românesc cu cel mai recent anunț. Mii de oameni au reacționat!
Unica.ro
Celebrul mafiot Michael Franseze a venit în România. I-a vizitat pe frații Tate
EVZ.ro
Star Matinal. Dan Ciotoi, luptă cruntă cu boala! Cum a fost salvat artistul, în ultima clipă. A fost la un pas de moarte: ”Dacă întârziam câteva ore...” / VIDEO
Spynews
Ungurii, MESAJ DE FORȚĂ pentru toată Europa: Vrem să ne ţinem departe de acest lucru
Capital.ro
Urmează o nouă minivacanţă pentru români. Câte zile libere vor avea angajaţii
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Se RECALCULEAZĂ PENSIILE de DOUĂ ORI!
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Horoscop săptămânal 13 - 19 mai 2024: Taurii au o perioadă deosebită în viața lor
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro